Kunstlessen voor kinderen: dierensilhouetten en patronen

leerpatronen-en-textuur-door-dieren --- een-kinderkunstproject

Harig, stekelig, slijmerig, vaag en scherp - dieren hier komen we!

Nauw kijken naar je favoriete dier

Ik hou van dieren en dat geldt ook voor de meeste mensen die ik ooit heb ontmoet. Het is duidelijk waarom zoveel kunstprojecten voor kinderen dieren in zich hebben. Het is een leuk onderwerp en een geweldige band met huisdieren of een reis naar de dierentuin.

Dit project omvat het kijken naar de patronen en texturen op een dier, evenals hun silhouet. EEN patroon verwijst naar het zich herhalende beeld dat keer op keer voorkomt. Een voorbeeld hiervan zijn strepen op een zebra of vlekken op een luipaard. EEN textuur verwijst naar hoe de vacht of huid zou aanvoelen. Een voorbeeld zou zijn: een giraffe ziet er wazig uit, maar het haar ziet er ook een beetje stijf uit, of een inktvis heeft zuignappen die er hobbelig en ook een beetje slijmerig uitzien. EEN silhouet is een omtrek van iets dat is ingevuld met een effen kleur. In dit geval heeft uw dier een zwart silhouet. Voordat fotografie werd uitgevonden, was het voor mensen erg populair om te betalen om hun profielen door kunstenaars in silhouetten te laten knippen.

Dit is een eenvoudig project dat alleen maar cooler wordt naarmate je meer doet! Als je met een grote groep kinderen werkt, probeer dan van elk kunstwerk een ander dier te maken.

leerpatronen-en-textuur-door-dieren --- een-kinderkunstproject

Materialen die je nodig hebt om een ​​dierensilhouet met patroon en textuur te maken:

 • Zwart papier (ik stel voor 8,5 'x 11' of groter)
 • Potlood
 • Een vel wit papier (ik stel voor 8,5 'x 11' of groter)
 • Schaar
 • Lijmstift
 • Kleurpotlood of oliepastel

* Voor meer gevorderde kinderen kunt u tempera of acrylverf gebruiken

Hoe u uw meesterwerk van de dierenwereld kunt maken:

 1. Begin met het kiezen van je favoriete dier en bedenk welk patroon zijn huid of vacht heeft en de textuur op zijn huid of vacht.
 2. Gebruik je zwarte papier en een potlood om de omtrek van je dier te tekenen, inclusief alle specifieke delen van zijn lichaam die je helpen het te identificeren.
 3. Knip de omtrek van je dier uit het zwarte papier en leg het opzij.
 4. Teken met uw White Paper lichtjes het patroon van de huid of vacht van uw dier over de hele pagina.
 5. Gebruik je kleurpotloden of oliepastels om de kleuren in je patroon in te vullen. Bedenk daarbij hoe de textuur aanvoelt en hoe u dat kunt overbrengen in uw lijnkwaliteit. Als je textuur wazig is, gebruik dan korte zachte streken. Als je textuur stekelig is, gebruik dan lange specifieke streken. Of, als het hobbelig is zoals ons octopus-voorbeeld, we lieten witte gebieden rond de zuignappen achter om te laten zien dat de zuignappen boven de huid uitkwamen.
 6. Als je achtergrond compleet is (en droog als je natte mediums gebruikt), lijm dan je dierensilhouet vast met een lijmstift. Zorg ervoor dat je helemaal tot aan de randen lijmt. Wenk: Wanneer u druk uitoefent om uw zwarte papier vast te lijmen, drukt u zacht en gelijkmatig vanuit het midden naar buiten, en zorg ervoor dat u het helemaal naar beneden drukt tot aan de tenen, vingers, hoeven en staarten.

Tips:

 • Dit is een GEWELDIG project om te doen nadat je naar de dierentuin bent geweest. Ik neem mijn studenten mee naar de dierentuin en laat ze schetsen maken van de levende dieren voordat ik dit project doe.

Schoonmaken:

 • Nadat je meesterwerken zijn voltooid, was je verfborstels onmiddellijk, zodat ze nog veel meer schilderijen meegaan. Zorg ervoor dat u eventuele overgebleven lijm, verf of oliepastels op uw tafels opruimt met een vochtige doek. Als je een mooie tafel gebruikt om aan te werken, bedek deze dan eerst met plastic of krantenpapier. Handen kunnen worden gereinigd met milde zeep en water.

En onthoud: kunst is, net als elke andere vaardigheid, een oefening die elke keer beter wordt!

Opmerkingen

Ann op 23 april 2017:

Hoe laat u uw leerlingen hun gekozen dieren traceren?

Ik denk erover om dit met mijn 4e klassers te doen, maar ik vraag me af hoe ze hun dieren zouden kunnen tekenen & apos; silhouetten ...

Daphne op 27 februari 2016:

Voor welk cijfer raad je deze les aan?

Laura Spector (auteur) uit Chiang Mai, Thailand op 30 juli 2009:

Bedankt! Kom alsjeblieft binnen en gebruik er zoveel als je kunt. De kleurentheorie met de handafdruk is echt leuk voor kinderen - het is als een kleurenpuzzel. Ik hoop te horen hoe het allemaal is gegaan. Na 6 weken in het VK, stel ik me voor dat je Thailand zult missen! Veel plezier.

Marianne Kellow uit Zuidoost-Thailand op 28 juli 2009:

En nog een briljant idee voor een zomer met de kleinkinderen. Ik hoop dat ik al je Hubs over het onderwerp kan lezen voordat ik terugga naar het VK voor hun zomervakantie! heel erg bedankt, het is heerlijk en informatief.