Hoe ik dit vogelhuisje met meerdere units heb gemaakt: unieke werfkunst

Anthony brengt graag tijd door in de werkplaats, de keuken, de tuin en vissen. Veel van zijn projecten zijn te zien in zijn tuin.

Mijn nieuwe vogelhuisje met drie wooneenheden is klaar voor de vogels.

Mijn nieuwe vogelhuisje met drie wooneenheden is klaar voor de vogels.

Anthony Altorenna

Weg met het oude. In met het nieuwe.

Na vele jaren had ons oude vogelhuis betere dagen gekend. Het stond op een prominente locatie in onze tuin, waar we jaar na jaar genoten van het kijken naar families van bluebirds en winterkoninkjes die hun jongen grootbrachten. Het versleten en verweerde hout heeft het barre klimaat in New England stoïcijns doorstaan ​​en heeft zelfs gekauwd door een familie vliegende eekhoorns. Hoewel het vogelhuisje nog solide is en een veilige haven biedt voor de vogels, ziet het er een beetje armoedig uit. Dus ik besloot dat het tijd was om een ​​vervanging te maken.

Het originele vogelhuisje heeft vele families van bluebirds en winterkoninkjes voortgebracht, en zelfs een familie van vliegende eekhoorns!

Het originele vogelhuisje heeft vele families van bluebirds en winterkoninkjes voortgebracht, en zelfs een familie van vliegende eekhoorns!

Drie basisboxen

Het vogelhuisje met drie wooneenheden ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het is echt een eenvoudig project. Twee van de vogelhuisjes zijn slechts eenvoudige bakken met een puntdak. Alle hoeken zijn op 45 graden gezaagd en het schrijnwerk is eenvoudig. Het enige lastige is het plaatsen van het schuurtje tegen de twee grotere vogelhuisjes. Daar komen we later op terug.

The Cutting List: een mix van nieuw en teruggewonnen hout

The Cutting List: een mix van nieuw en teruggewonnen hout

De kniplijst

Ik heb de condo-vogelhuisjes gemaakt van verschillende stukken nieuw en gebruikt hout, samen met wat geborgen materialen en een paar stukken uit mijn afvalbak. Vogelhuisjes zijn geweldige projecten voor het hergebruiken van stukjes oud hout en andere gevonden stukjes. Voor dit project heb ik een paar stukjes mahonie terrasplanken voor de basis gebruikt, een kort stukje grenen overlapping voor de daken, wat grenen planken, onderdelen uit een geschilderde bloembak en nieuw hout gekocht bij het plaatselijke thuiscentrum.

Snijd stukken hout in de volgende afmetingen. De dakpieken aan de voor- en achterkant van de twee grotere units zijn onder een hoek van 45 graden gezaagd (ik heb een elektrische verstekzaag gebruikt). De schuine uiteinden van de schuur worden ook in een hoek van 45 graden gesneden.

Basis: 14 'x 14'

Groot vogelhuisje:

 • Voorkant = 15 'H x 6-1 / 2' W
 • Achterkant = 15 'H x 6-1 / 2' W
 • Zijkanten (2) = 11-1 / 4 'H x 4-1 / 2' W
 • Dak A = 7-1 / 2 'L x 6-3 / 4' W
 • Dak B = 7-1 / 2 'L x 6' W
 • Vloer = 5 'L x 4-1 / 2' W

Middelgroot vogelhuisje:

 • Voorkant = 12 'H x 5-1 / 2' W
 • Achterkant = 12 'H x 5-1 / 2' W
 • Zijkanten (aantal = 2) 9 'H x 3-1 / 4' W
 • Dak A = 5-1 / 2 'L x 5-1 / 2' W
 • Dak B = 5-1 / 2 'L x 4-3 / 4' W
 • Vloer = 4 'L x 3-1 / 4' W

Kleine schuur vogelhuisje:

 • Zijde = 5 'L x 1-3 / 4' W
 • Eindigt (aantal = 2) 7-1 / 4 'L x 5' W
 • Dak = 23 meter lang x 23 meter hoog
 • Schoorsteen = 3/4 'vierkant x 4-1 / 4' L.
Ik heb een 1-1 / 2 gebruikt

Ik heb een Forstner-bit van 1-1 / 2 'gebruikt om de ingangsgaten te boren

Stap 1: Entree maken

De grootte van het ingangsgat is belangrijk voor het aantrekken van bluebirds en winterkoninkjes. Te klein en vogels kunnen het vogelhuisje niet binnendringen. Te groot en de grotere (en agressievere) spreeuwen en mussen zullen naar binnen trekken.

Oosterse bluebirds passen comfortabel door een ingangsgat met een diameter van 1-1 / 2 '. In gebieden met westerse of bergsialia, vergroot u de ingang tot een diameter van 1-9 / 16 '. Winterkoninkjes geven de voorkeur aan een kleiner ingangsgat van 1-1 / 4 '.

Ik heb een a gebruikt 1-1 / 2 'Forstner-bit om de ingangsgaten in het voorste gedeelte van elk vogelhuisje te boren. Ik overwoog om een ​​1-1 / 4 'ingang te boren voor het kleine schuurgedeelte, maar aangezien de oude schuurnestkast vaak werd bezet (en gekauwd) door vliegende eekhoorns, boorde ik een 1-1 / 2' gat in het rechter zijgedeelte. Ik hoop dat de eekhoorns de nieuwe opgravingen leuk zullen vinden.

De voorkant aan het zijgedeelte bevestigen

De voorkant aan het zijgedeelte bevestigen

Stap 2: De nestkasten in elkaar zetten

De nestkastjes zijn simpele doosjes: de voor- en achterkant zijn met lijm en spijkers aan één kant vastgemaakt. De andere kant draait op twee schroeven, waardoor een scharnierende deur ontstaat die opent voor toegang naar de binnenkant. Omdat de dozen in elkaar passen op de basis, is het belangrijk om de scharnierende deur aan de andere kant van het kleine schuurtje te plaatsen. Kijkend naar de voorkant van het grootste vogelhuis, bevindt de scharnierende deur zich aan de linkerkant. Kijkend naar de voorkant van het middelgrote vogelhuis, bevindt de scharnierende deur zich aan de rechterkant.

Begin met het bouwen van het grootste vogelhuis. Plaats het voorstuk tegen het rechter zijdeel en lijn de onderranden uit. Bevestig de stukken met lijm en weerbestendige spijkers of schroeven (ik gebruik een pneumatische spijkermaker). Plaats en bevestig vervolgens het ruggedeelte aan de subconstructie.

Houd er rekening mee dat: de bovenrand van het zijstuk komt niet gelijk met de schuine daklijn van het voorstuk. Dit is opzettelijk en in het volledig gemonteerde vogelhuis ontstaat er een kleine opening onder de daklijn voor luchtcirculatie.

Bevestig de twee daksecties aan elkaar in een hoek van 90 graden, waarbij u het 6-3 / 4 'brede stuk zo plaatst dat het het 6' brede stuk overlapt. Dit vormt een puntdak maar bevestig het dak nog niet aan het vogelhuisje. Leg de dakmontage opzij tot later.

Leg de draaipunten voor het deurscharnier neer

Leg de draaipunten voor het deurscharnier neer

Stap 3: Maak een eenvoudig scharnier

De linkerkant is aan de subassemblage bevestigd met slechts twee schroeven die zorgvuldig zijn gepositioneerd om een ​​draaipunt te vormen: een schroef door het voorstuk en in de rand van de zijkant, de tweede schroef recht tegenover door het achterstuk en in de andere rand van de zijkant. Hierdoor ontstaat een scharnierende zijdeur die gemakkelijk opent om de binnenkant schoon te maken.

Lijn de onderkant van het linker zijstuk uit met de onderkant van de subassemblage. Meet vervolgens op het voorste gedeelte 2 'vanaf het punt waar de hoek van de piek bijna de bovenrand van de zijkant raakt. Boor en verzink een gat door het voorste gedeelte en bevestig de stukken vervolgens aan elkaar met een weerbestendige schroef. Gebruik een vierkante of rechte rand om de locatie van de schroef over het zijstuk over te brengen naar het achterste gedeelte. Eindig met het bevestigen van de deur door nog een schroef door de achterkant en in de rand van de deur te draaien en zo een draaipunt te vormen. De deur moet gemakkelijk openzwaaien.

Herhaal het montageproces voor het middelgrote vogelhuis BEHALVE de scharnierende deur aan de rechterkant van het vogelhuis. De deuren van elk vogelhuis bevinden zich aan de andere kant van de kleine nestkast en gaan open voor gemakkelijke toegang.

De hoeken van de vogelhuisbodem afknippen voor afwatering

De hoeken van de vogelhuisbodem afknippen voor afwatering

Stap 4: Montage van de vloer

De vloerdelen zijn zo gesneden dat ze precies in de basis van de vogelhuisjes passen. De vloer van het grote vogelhuis is ongeveer 5 'lang en 4-1 / 2' breed. De vloer van het middelgrote vogelhuis is ongeveer 10 cm lang bij 9 cm breed.

Test de pasvorm en trim de vloerdelen (indien nodig), maar bevestig de vloeren niet aan de nestkasten. In plaats daarvan worden de vloeren direct op de basis geplaatst en bevestigd. Over de basis gesproken ...

Mijn zelfgemaakte paneelsnijmal maakt het gemakkelijk (en veilig) om de basis op maat te knippen

Mijn zelfgemaakte paneelsnijmal maakt het gemakkelijk (en veilig) om de basis op maat te knippen

Stap 5: de basis bouwen

De 14 'bij 14' vierkante basis is de basis voor de condo-eenheden. De originele basis was gemaakt van twee stukken 1/2 'buitenmultiplex en hoewel dit goed werkte, besloot ik om de nieuwe basis te maken van stukjes mahoniehouten terrasplanken die waren geborgen bij een renovatieproject van een buurman.

De mahonie planken zijn 5-1 / 2 'breed en de zijkanten zijn gefreesd met een lichte ronding. Voordat ik de planken aan elkaar lijmde, liet ik elk stuk door de tafelzaag lopen om ongeveer 1/8 'van het materiaal van elke rand af te snijden. Dit maakt de planken vierkant om te lijmen.

Nadat ik een gelijkmatige laag lijm aan de buitenkant langs alle randen had aangebracht, klemde ik de planken aan elkaar en legde ik het geheel opzij om uit te harden.

Toen de lijm droog was en de klemmen waren verwijderd, gebruikte ik mijn tafelzaag om de basis tot 14 'breed te scheuren. Daarna gebruikte ik mijn zelfgemaakte paneelsnijmal om de uiteinden bij te snijden tot een afgewerkte lengte van 14 'lang.

Plaats de condo-eenheden op de basis

Plaats de condo-eenheden op de basis

Stap 6: De Condos op de basis plaatsen

Nu is het tijd om te bepalen waar de afzonderlijke units op de basis moeten worden geplaatst. Ik begon met het plaatsen van de twee grotere vogelhuisjes rug aan rug op de basis, met de deuren open van de schuur. Ik schoof de schuurunit op zijn plaats, lijnde de units op elkaar uit en centreerde (min of meer) de drie units op de basis. Toen ik tevreden was met de plaatsing en opstelling, ging ik rond de basis van elke eenheid om de locatie te markeren.

Beginnend bij het grootste vogelhuisje, heb ik de vloer door de open deur gestoken. Terwijl ik de vloer op zijn plaats hield, verwijderde ik voorzichtig het vogelhuisje en bevestigde ik de vloer aan de basis met schroeven. Controleer, terwijl de vloer aan de basis is vastgemaakt, de plaatsing van het vogelhuisje opnieuw.

Om het vogelhuisje aan de basis te bevestigen en de deur gesloten te houden, boor en verzink een schroefgat langs het midden van de onderkant van de draaiende zijde. Gebruik een andere schroef om de deur aan de vloer te bevestigen. Hierdoor blijft het apparaat stevig op zijn plaats, maar door de schroef te verwijderen is het apparaat gemakkelijk toegankelijk of kan het van de basis worden verwijderd.

Herhaal het proces met de middelgrote eenheid. Plaats het vogelhuis rug aan rug tegen de grotere eenheid. De middelgrote eenheid is 3/4 'aan de linkerkant en 1/4' aan de rechterkant geplaatst. De inzet is zichtbaar op de foto (hierboven).

Stap 7: Voeg de schuureenheid toe

Met de twee grotere nestkastjes gepositioneerd en vastgemaakt aan de basis, is het tijd om de schuur in het appartementencomplex te plaatsen. Dit is een beetje onhandig en vergt wat vallen en opstaan ​​om een ​​goede pasvorm te krijgen. De basisafmetingen in de kniplijst zijn een goed startpunt en moeten dichtbij zijn.

Ik heb tijdelijk de kleine schuureenheid vastgeklemd die zonder lijm in elkaar zit. Het zijdeel past tussen de schuine eindstukken.

De schuur is gepositioneerd tussen de andere twee units. De exacte locatie is niet kritisch; plaats de schuur waar het er goed uitziet. De rand van het rechter uiteinde past tegen de zijkant van het kleinere vogelhuisje. Het linker uiteinde past tegen de grotere eenheid.

Omdat de posities van de twee grotere nestkastjes verspringend zijn, zal de breedte van het linker eindstuk van de schuur moeten worden verkleind. Knip de lange rand van het stuk af om de breedte zo nodig te verkleinen totdat de schuureenheid tegen de verspringende inzetstukken van de vogelhuisjes past en haaks op de randen van de basis staat. Een goede pasvorm krijgen is gemakkelijker dan het klinkt, maar het kan een paar pogingen kosten. Snijd beetje bij beetje vanaf de lange zijde en test de pasvorm.

Als u tevreden bent met de pasvorm en uitlijning van de schuur, bevestigt u de uiteinden aan het zijstuk met lijm en spijkers. Plaats de schuur op de basis en plaats vervolgens twee kleine driehoekige stukken in het basisgedeelte van de schuur. Dit zijn de ankerpunten om de schuur aan de basis te bevestigen. Boor de kleine stukjes voor voordat u de ankerpunten aan de basis bevestigt om de kans op splijten van het hout te verkleinen. Om de schuur aan de basis te bevestigen, boor en verzink een gat door de zijkant en in een van de ankerpunten. Bevestig de schuur aan de basis met een andere schroef. We zijn er bijna!

Boor afwateringsgaten in de basis voor elke condo-eenheid

Boor afwateringsgaten in de basis voor elke condo-eenheid

Stap 8: Boor de afvoergaten

De foto (hierboven) toont de indeling van de vloeren en ankerpunten voor de drie units. Ik boorde gaten met een diameter van 3/8 'door de basis in de geknipte hoeken van de grotere eenheden, plus nog twee in de twee open hoeken van de schuur. In plaats van door de ankerpunten te boren, wordt het laatste afwateringsgat gecentreerd tussen de hoeken.

Het dak van de condoschuur is in een hoek van 45 graden gezaagd

Het dak van de condoschuur is in een hoek van 45 graden gezaagd

Stap 9: Het dak opheffen

De bovenrand van het sheddak wordt onder dezelfde hoek van 45 graden gesneden als de schuine eindstukken. Ik heb de eerste snede gemaakt door het tafelzaagblad 45 graden te kantelen.

De tweede snede van 45 graden is een beetje lastig: we moeten een inkeping in het dak maken zodat het strak tegen beide grotere eenheden past. Hierdoor ontstaat de trapsgewijze daklijn.

De inkeping in het schuurdak leggen

De inkeping in het schuurdak leggen

Stap 9: (Shed Roof Vervolg)

Begin met het centreren van het dak bovenop de schuur en tegen het grotere vogelhuis. Markeer het punt waar de rechterhoek van het vogelhuisje het dak ontmoet. Dit vertegenwoordigt de lengte van de snede die nodig is om de inkeping te maken.

De breedte van de inkeping wordt bepaald door de diepte van de inzet tussen de twee grotere units. Het bepalen van de exacte breedte die nodig is voor de inkeping is een uitdaging, dus om het risico te verkleinen dat de inkeping te breed wordt gesneden, heb ik een gebied geschetst dat smaller was dan nodig. De eerste omtrek voor de inkeping wordt weergegeven op de foto (hierboven).

Stap 2: het dak laten doorsnijden

Stap 2: het dak laten doorsnijden

Stap 9: (Shed Roof Vervolg)

Om de snede te maken, plaatste ik het hek zo dat het 45 graden gekantelde mes zich net binnen de omtrek van de inkeping bevond. Leid het dak door de zaag en stop net voor het einde van de omlijnde inkeping zoals weergegeven op de foto (hierboven).

Als de inkeping niet breed genoeg is, verplaats het hek dan een beetje en probeer het opnieuw. Het kostte me twee pogingen om de juiste breedte te krijgen voor een goede pasvorm.

Gebruik een kleine handzaag om de snede af te werken

Gebruik een kleine handzaag om de snede af te werken

Stap 9: (Shed Roof Vervolg)

Om de lengte van de inkeping te verkleinen, draaide ik het dakgedeelte om. Met een kleine handzaag maakte ik de snede om de inkeping te onthullen.

Test het dak van de schuur tegen de twee andere nestkastjes en breng indien nodig aanpassingen aan. De pasvorm moet er goed uitzien, maar het hoeft niet perfect te zijn; de vogels zullen het niet erg vinden.

Klaar om te schilderen!

Klaar om te schilderen!

De afwerking: een beetje bijwerken en een beetje verf

De appartementen zijn bijna klaar, maar zien er nog een beetje ruw uit, vooral omdat ik een mix van nieuw en oud hout heb gebruikt. Om de units verfklaar te maken heb ik de spijkergaten met stopverf gevuld, alle randen geschuurd en de hoeken afgerond. Door de scherpe randen te doorbreken krijgen de vogelhuisjes een afgewerkte look en kunnen de verf en beits beter hechten.

Ik heb de grote eenheid blauw geverfd en de andere eenheden rood geverfd. Alle daken zijn gekleurd met dezelfde bruine tint. Alleen de buitenkant is geverfd of gekleurd, waardoor de binnenoppervlakken natuurlijk blijven voor de veiligheid van de babyvogels.

Nadat de vlek was opgedroogd, heb ik de daken aan de units bevestigd, de spijkergaten opgevuld en de stopverf bijgewerkt met een beetje meer vlek.

Om een ​​beetje variatie en een beetje eigenzinnigheid toe te voegen, voeg ik graag kleine details toe die elk vogelhuisje transformeren in een uniek stukje volkskunst. Ik hou vooral van de rustieke landelijke look, en het is leuk om gevonden voorwerpen en andere interessante items die ik op rommelmarkten en tuinverkopen vind, aan elkaar te bevestigen.

Het houten hekwerk op de blauwe eenheid werd uit de latten van een oude pallet gesneden. Ik heb de latten in stukken gescheurd die ongeveer 3/8 'x 3/8' vierkant zijn. De lengtes zijn versprongen op willekeurige lengtes, waarbij de bovenste uiteinden onder hoeken van 45 graden zijn gesneden en vervolgens worden vastgemaakt met lijm en korte brads. De luifel boven de ingang is een hergebruikte ladekast. De decoratieve keramische zitstok is een andere hergebruikte ladeknop.

De luifel boven het ingangsgat van de rode unit is een vintage messing ladekast. De voorkant is ook voorzien van een decoratief metalen adelaarmedaillon.

De schoorsteen op de schuur is 3/4 'bij 3/4' bij 4-1 / 4 'lang stuk grenen. Het uiteinde is in een hoek van 45 graden gesneden om bij de helling van het dak te passen en zwart geverfd.

Het nieuwe appartement met drie eenheden is klaar om zijn plaats in de tuin in te nemen. Het oude vogelhuisje is nog solide en klaar voor nieuwe bewoners, en ik zal het naar een andere plek op het erf verplaatsen. Niets gaat verloren.

Het nieuwe vogelhuisje met drie units is klaar voor bewoning

Het nieuwe vogelhuisje met drie units is klaar voor bewoning

Deze inhoud is nauwkeurig en waar voor zover de auteur weet, en is niet bedoeld ter vervanging van formeel en geïndividualiseerd advies van een gekwalificeerde professional.

Vragen

Vraag: Ik kan de afmetingen van de schuur niet passend maken. Uw foto van de schuur lijkt ongeveer 1 tot 1-1 / 2 inch lang te zijn, maar de afmetingen zijn 7-1 / 2 inch lang. Ook uw foto's laten geen rug op de schuur zien. Is er een?

Antwoord: Bedankt voor het wijzen op de fout in de kniplijst! Mijn excuses voor het slechte proeflezen en redigeren ...

De schuur heeft maar drie zijden (de achterkant van de schuur sluit aan tegen de andere twee nestkastjes). Het zijstuk is eigenlijk 5-1 / 2 'lang en ongeveer 1-3 / 4' breed. De breedte is bijgesneden om onder de schuine daklijn te passen.

Nogmaals bedankt, en veel plezier met het bouwen van je versie van het vogelhuisje.

Vraag: Heeft u een patroon voor een slaapplaats die onderdak biedt aan maximaal 20 kleine vogels in één algemeen gebied? Winterstormen zijn wreed waar we wonen.

Antwoord: Ik heb in het verleden een paar winterverblijven gemaakt en het is tijd om er nog een te bouwen. Ik heb wat oud schuurhout dat een interessante slaapplaats zal worden. Ik zal het artikel binnenkort plaatsen (je kunt het vinden op mijn profielpagina).

Anthony Altorenna 2019

Vertel ons over uw vogelhuisjes

mstwotoes op 20 augustus 2020:

Dit unieke vogelhuisje is handgemaakt van rustiek schuurhout en hergebruikt grenen www.mstwotoes.com

graniet 1 op 29 juli 2020:

Kunt u zich de openingszijden niet goed voorstellen, kunt u een foto plaatsen van de structuur met beide deuren open, alstublieft?

William E Mooi op 22 juli 2020:

Het lijkt me een leuk project om samen met mijn zoon te bouwen.

Mary Norton uit Ontario, Canada op 20 juli 2019:

Ik wou dat ik zoiets als dit appartement kon bouwen voor onze vogels in de buurt. Er waren twee vogels die net buiten onze beide deuren in het huisje nestelden en het zou leuk geweest zijn om een ​​mooi plekje voor ze te hebben.

RTalloni op 19 juli 2019:

Zo'n mooi project en goed uitgevoerde, handige tutorial.