Laat nieuw hout er rustiek uitzien met een fakkel!

Alan houdt van houtbewerking en heeft een speciale interesse in rustieke woondecoraties. Hij houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met houtbewerking.

Gemakkelijke methode, gewaagde uitstraling

De methode is vrij eenvoudig: verbrand het hout met een propaantoorts, schuur het lichtjes op en verzegel het hout vervolgens goed met een blanke lak. Wat is er eenvoudiger dan dat? Beginnend met een helder glanzend nieuw bord, drie stappen later heb je een rustiek meesterwerk.

Zoals je op onderstaande foto's kunt zien, geeft deze gebrande afwerking een mooie, rustieke uitstraling. Het branden zorgt voor een interessante en gewaagde look, zonder de rommelige problemen van vlek. Door de nerf van het hout ziet elke plank er ook net iets anders uit. De resultaten zullen je sokken eraf slaan!

Afwerking van gebrand hout met wanden met tinnen accent.

Afwerking van gebrand hout met wanden met tinnen accent.

Schrijver

Het branden zorgt voor een interessante en gewaagde look, zonder de rommelige problemen van vlek.

Start het op

U begint met het gebruik van een propaantoorts om het bord van uw keuze lichtjes te verbranden. Ik raad zacht hout aan, zoals grenen of populieren, voor het beste resultaat. Houd de fakkel in beweging om geen grote plek op het hout te verbranden. Je zult zien dat delen van het graan bruin beginnen te worden. Probeer de bruining zo gelijkmatig mogelijk te houden, hoewel dit niet zo belangrijk is.

Het belangrijkste deel van deze stap, behalve dat je natuurlijk heel veilig bent met de fakkel, is om nergens grote plekken te verbranden. Als je tijdens deze stap één ding aan je hoofd hebt, zou het moeten zijn om de vlam in beweging te houden!

Brand het hele bord lichtjes en vergeet de randen niet. Bekijk het hele bord als je klaar bent met branden en zoek naar lichte plekken. Als je iets opmerkt, brand dan een beetje terug over dat gebied, om het te helpen matchen met de rest. Zorg ervoor dat het bord een beetje afkoelt voordat u doorgaat naar de volgende stap.

De vlam van een propaantoorts.

De vlam van een propaantoorts.

Schrijver

Een bord branden met een propaantoorts.

Een bord branden met een propaantoorts.

Schrijver

Als je tijdens deze stap één ding aan je hoofd hebt, zou het moeten zijn om de vlam in beweging te houden!

Dit is dezelfde die ik gebruik voor mijn projecten

Laten we nu de dingen gladstrijken

Nadat u het volledige oppervlak van de plank heeft verbrand, moet u het hout licht schuren. Schuur met een fijn schuurpapier over alle verbrande plekken. Dit zal helpen om de verbrande gebieden een beetje gelijk te maken, en de resulterende afwerking zal aantrekkelijker zijn.

Als je maar aan een klein project werkt, zou met de hand schuren, misschien met een schuurblokje, prima moeten zijn. Bij grotere projecten kunt u echter overwegen om een ​​elektrische schuurmachine te gebruiken. Ze kunnen korte metten maken met elk schuurproject en u daarbij wat pijnlijke spieren besparen.

Gebruik na het schuren van de plank een vochtige doek om het stof te verwijderen dat aan de afwerking kleeft. Dit stof wordt zwart van het roet dat loskomt tijdens het schuren. Zorg ervoor dat het bord niet erg nat wordt en helemaal droog is voordat je verder gaat.

U merkt misschien dat er wat roet zich verspreidt naar lichtere delen, en dit is prima. Het zal de uiteindelijke look helpen verbeteren en zal in de laatste stap in de afwerking worden verzegeld.

Schuren voor het sealen is een belangrijke stap om een ​​schitterende afwerking te krijgen. Zorg ervoor dat u deze cruciale stap niet overslaat.

Schuur een verbrande houtafwerking met fijn schuurpapier.

Schuur een verbrande houtafwerking met fijn schuurpapier.

Schrijver

Schuren voor het sealen is een belangrijke stap om een ​​schitterende afwerking te krijgen.

Houd nu het einde in gedachten

Een kleine extra stap die u op dit punt zou moeten overwegen, zijn uw afgeknipte uiteinden. Wat ga je maken met je bord of planken als de afwerking is voltooid? U kunt van plan zijn om ze tijdens het proces te knippen of er een gefreesde rand op te zetten. Als dit het geval is, wilt u deze stappen misschien nu voltooien.

Voordat u begint met de stap van de blanke lak, is het een verstandige beslissing om uw bezuinigingen te maken en die uiteinden te verbranden. U wilt niet beginnen met het monteren van uw project, alleen om te beseffen dat uw voltooide werk nog niet klaar is.

Bekijk de onderstaande foto, het bord met de gefreesde rand. Op deze rustieke sleutelhouder werd het freeswerk gedaan vóór het afwerkingsproces. Niet echt ingrijpend, want het zou later indien nodig kunnen worden opgelost. Maar zeker iets om in gedachten te houden.

Rustieke sleutelhouder met gebrande afwerking.

Rustieke sleutelhouder met gebrande afwerking.

Schrijver

Wat is je aanstaande project?

Bescherm uw werk met een mooie blanke lak

De laatste stap in dit gemakkelijke proces is de blanke lak. Ik geef de voorkeur aan een polycryl op waterbasis dat wordt aangebracht met een sponsapplicator. Het opruimen is eenvoudig met een product op waterbasis. Gewoon een beetje zeep en water, geen oogverbrandende terpentine of iets dergelijks om mee te kampen.

Smeer alle oppervlakken van het hout in met poly en zorg ervoor dat u geen lange, lichte bewegingen gebruikt. Meestal zijn twee jassen voldoende. Gebruik gewoon uw gezond verstand over de uiteindelijke afwerking. Als je het helder en glanzend wilt, gebruik dan een hoogglans poly en verschillende lagen. Als je het super rustiek wilt, gebruik dan een platte poly en twee lagen.

Zodra het polycryl droog is, is je bord klaar om je volgende meesterwerk te maken. Dit is echt een geweldige look als je een rustiek huisdecor maakt. Een geweldige keuze voor grote en kleine projecten, deze met fakkel gebrande look is een winnaar!


Clear Coat-opties

Duidelijke vachttypeVoordelenNadelen

Polycryl

Gemakkelijk schoon te maken, weinig geur

Iets minder duurzaam

Polyurethaan

Duurzaam en langdurig

Moeilijk opruimen

Oliën (lijnzaad, enz.)

Dringt beter in het hout

Rommelig, moeilijk opruimen

Geen afwerking

Gemakkelijk

Niet praktisch

Blanke lak op waterbasis voor de afwerking van gebrand hout.

Blanke lak op waterbasis voor de afwerking van gebrand hout.

Schrijver

Venster afgezet met met fakkels verbrande grenen planken.

Venster afgezet met met fakkels verbrande grenen planken.

Schrijver

Vragen

Vraag: Ik heb een tv-standaard die al is gebouwd en ik hoopte dit te proberen. Mijn probleem is dat ik het niet buiten kan doen, behalve op mijn afgeschermde balkon op de 3e verdieping van mijn appartement. Kan dit veilig op die manier worden gedaan of is er een zaklamp die veiliger is om te gebruiken of om binnenshuis te gebruiken zonder rookmelders af te laten gaan?

Antwoord: Binnenin het werk doen is niet toegestaan, want het zorgt voor een hoop rook. Ik zou aanraden om een ​​buitenlocatie te zoeken waar je veilig het werk kunt doen zonder het risico op bouwbrand. Hoewel je van plan bent om het hout maar een klein beetje te verbranden zonder het in brand te steken, kunnen er ongelukken gebeuren. Veiligheid eerst, een brandblusser in de buurt hebben zou ook een goed idee zijn. Laat me weten hoe het afloopt.

Opmerkingen

Jason uit Indianapolis, IN. Verenigde Staten op 30 november 2018:

Ik ga een rendierbuste maken voor mijn dochter. Het zal van schroot zijn. Ik geef de voorkeur aan polyurethaan op oliebasis. Buiten ruim ik borstels op. In de winter zal ik de kachel in de opslagschuur laten draaien en daar de afwerking aanbrengen. Niemand krijgt dampen en het droogt mooi op.

Je noemt geen deugden van blanke lak. Het droogt snel en is verkrijgbaar in mat, satijn en glanzend en is optisch helder.