Een leesdoel instellen en volgen met behulp van Page Count

Sara is een hobbylezer met een B.S. in het Engels en oog voor detail van een accountant. Ze maakt annoterende handleidingen en schrijft over boekanalyse.

 de-beste-manier-om-een-leesdoel-te-stellen-en-volgen

Sara Everett

De verleiding om leesdoelen te stellen op basis van een hoeveelheid boeken

Veel lezers gebruiken het aantal boeken als maatstaf voor een leesdoel. Het idee om elke maand (of jaarlijks) een bepaald aantal boeken af ​​te maken is netjes, opgeruimd en gemakkelijk. Dit plan heeft echter één grote fout: de lengte van de gekozen boeken is van belang. Sterker nog, een dik boek kan het leesdoel maken of breken. Door over te schakelen naar pagina's die als doelstatistiek worden gelezen, wordt het probleem met de boeklengte geëlimineerd.

Oplossing: houd pagina's bij die maandelijks of jaarlijks worden gelezen

Het volgen van gelezen pagina's is eenvoudiger dan het lijkt met een lees-tracker-app zoals The Storygraph, en het gebruik van deze statistiek voorkomt dat boeklengtes het algehele leesdoel kunstmatig beïnvloeden. Dat komt omdat alleen het aantal pagina's een neutrale en stabiele maatstaf is. De grootte van boeken en hun individuele paginatellingen lopen sterk uiteen.

Hoe lang boeken de verwezenlijking van doelen scheeftrekken

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van hoe de lengte van een boek je vermogen om een ​​doel te bereiken kan beïnvloeden.

Jane Doe (zij/zij) besluit om 3 boeken per maand te lezen.

 • Vorige maand heeft Jane hun leesdoel gehaald. Ze lazen 3 boeken. De boeken waren 342, 299 en 336 pagina's lang.
 • Deze maand zal Jane hun doel niet halen. Ze lezen 2 boeken. De ene was 511 pagina's lang, de andere 576 pagina's lang.
 Stel uw leesdoel in op gelezen pagina's, niet op basis van het aantal gelezen boeken.

Stel uw leesdoel in op gelezen pagina's, niet op basis van het aantal gelezen boeken.

Sara Everett

Laten we naar hetzelfde voorbeeld kijken, maar dan met een doel voor het aantal pagina's.

Jane besluit een leesdoel voor het aantal pagina's te proberen. Ze streven ernaar om 1.000 pagina's per maand te lezen, in plaats van 3 boeken.

 • Vorige maand heeft Jane hun leesdoel gehaald. Ze lazen 998 pagina's (of 3 boeken).
 • Deze maand overtrof Jane hun leesdoel. Ze lazen 1.087 pagina's (of 2 boeken).

Voor Jane maakte de verandering van perspectief het verschil. Het volgen van gelezen pagina's is veel representatiever voor hun ware leesgewoonten en prestaties.

Een paginadoel instellen

Om een ​​getal te bedenken voor een haalbaar leesdoel, is de eerste stap het gemiddeld aantal gelezen pagina's per maand. Een leestracker is essentieel om deze informatie te achterhalen. Zodra het gemiddelde in handen is, moet het doel dicht bij dat aantal worden gesteld.

Uw leestracker instellen

Een lees-tracking-app, zoals The Storygraph, maakt het gemakkelijk om pagina's uit te zoeken die in de loop van een maand of een jaar zijn gelezen. De statistiek wordt automatisch berekend en geleverd in de app. Gebruikers kunnen op elk moment gelezen pagina's per dag, maand en jaar bekijken.

Lezers die hun boekverslag bijhouden in een dagboek of spreadsheet hoeven alleen maar het aantal pagina's te registreren en het gemiddelde te berekenen.

Waar te beginnen zonder leesgegevens

Niet iedereen heeft leesgegevens tot zijn beschikking. Voor lezers die nog niet bekend zijn met het lezen van trackers of het stellen van doelen, biedt dit plan een startpunt.

 1. Kies drie recente favoriete boeken.
 2. Tel hun aantal pagina's bij elkaar op.
 3. Schat in hoeveel weken het duurde om ze te lezen.
 4. Deel het totale aantal pagina's door het totale aantal weken. Vermenigvuldig met vier.
 5. Dit aantal is het maandelijkse gemiddelde waarop het doel moet worden gebaseerd.

Voorbeeld: De 3 boeken tellen in totaal 998 pagina's. Ze hadden 11 weken nodig om te lezen. Dat zijn 90,73 pagina's per week. Vermenigvuldigd met vier is dat 362,91 pagina's per maand. Een redelijk doel zou zijn om 350 pagina's per maand te lezen.

De vrijheid om te genieten van die lange BookTok-Bookstagram-aanbevelingen

Lezers die doordrenkt zijn met de aanbevelingen van Booktok en Bookstagram kennen de benarde situatie van het toevoegen van bepaalde virale, maar lange boeken aan de TBR-stapel (te lezen), terwijl ze nog steeds proberen een op boekhoeveelheid gebaseerd leesdoel te bereiken. Veel populaire boeken in deze online readerruimtes tellen meer dan 600 pagina's.

Voorbeelden van Long BookTok- en Bookstagram-favorieten

 1. De liefdesliedjes van W.E.B. Du Bois door Honoreé Fanonne Jeffers (797 pagina's)
 2. Babel door R.F. Kuang (546 pagina's)
 3. De Poppy War-trilogie door R.F. Kuang (1.856 pagina's)
 4. Een hof van zilveren vlammen door Sarah J. Maas (757 pagina's)
 5. Koninkrijk van As door Sarah J. Maas (984 pagina's)
 6. De Priorij van de Sinaasappelboom door Samantha Shannon (848 pagina's)

Fantasielezers: het ontwerpen van een leesdoel op basis van het aantal pagina's is bijzonder voordelig

Het epische karakter van fantasieboeken maakt ze vaak tot lange verhalen. Een fantasieserie met meerdere boeken kan een serieuze leesverplichting zijn, van drie tot een dozijn boeken. Individueel, aangezien die boeken 300-700 pagina's lang kunnen zijn, bereikt een fantasielezer mogelijk niet het leesdoel op basis van het aantal boeken als hij zich gedurende het jaar vastlegt aan een lange fantasiereeks.