Hoe maak je middeleeuwse maliënkolder thuis

Carolyn werkte als technisch schrijver, ontwerper van softwaregebruikersinterfaces en als schrijver van optredens lang voordat het hip was.

  Maliënkolder is onderdeel van een ridder's armor. My husband is making a chain mail shirt from coat hangers. This picture shows a ventail from the Metropolitan Museum in New York City. My husband took this photo when he visited there.

Maliënkolder maakt deel uit van het harnas van een ridder. Mijn man maakt een maliënkolder overhemd van kleerhangers. Deze foto toont een ventilatie van het Metropolitan Museum in New York City. Mijn man nam deze foto toen hij daar op bezoek was.

Het begon met een passie voor alles wat middeleeuws is

Mijn man maakt al zo'n 15 jaar een maliënkolder van kleerhangers. Het maliënkolderoverhemd is al zo lang in de maak omdat zijn interesses uiteenlopend zijn, en dit is slechts een van zijn vele projecten. Maar het is meestal degene die als eerste aan tafel komt als we de zendelingen voor onze kerk voeden. Terwijl we het hete dampende eten op de borden van de zendelingen aan het opstapelen zijn, praten we meestal over ons leven. De zendelingen maken grapjes met de kleine kinderen en plagen ze, en beginnen dan met de gebruikelijke vragen. Wat doe jij? Hoe heb je je vrouw leren kennen? Waar ben je getrouwd?

Nog niet halverwege het avondeten gaat mijn man terug naar de slaapkamer en trekt een grote truiendoos onder het bed vandaan, waar hij zijn meesterwerk bewaart. Het posthemd is goed geconstrueerd en erg zwaar. Het heeft geen mouwen, maar weegt al meer dan dertig pond en reikt tot aan het middel van mijn man. Hij is een slanke man, ongeveer 1,80 meter lang. Het shirt heeft letterlijk duizenden schakels, allemaal volledig handgemaakt - van kleerhangers.

Kettingpost maken van kleerhangerdraad: de techniek

Er zijn verschillende methoden om maliënkolder te maken. De methode van mijn man is gericht op gemak en de tools die hij bij de hand heeft. Het meest tijdrovende deel van zijn hobby is het maken van de metalen ringen die hij later aan elkaar koppelt tot een patroon van een kostuum. Om perfecte ronde ringen te maken, heeft hij zijn eigen slimme en ongecompliceerde techniek ontwikkeld. Ik weet niet of zijn techniek vergelijkbaar is met middeleeuwse wapensmeden, maar het lijkt echt voor hem te werken.

  1. Eerst pakt hij de kleerhanger uit en trekt hij de draad zo goed mogelijk recht.
  2. Vervolgens gebruikt hij een metalen staaf die hij kreeg van een gietijzeren schoorsteenreinigingsset die we ooit hadden. We hebben de basis en de hengel uit die set gehouden, zodat hij verticaal rechtop staat en zwaar genoeg is om het draaien en draaien dat daarna komt te weerstaan.
  3. Met behulp van een tang en gewoon elleboogvet wikkelt hij de ringen strak om zijn metalen staaf, waardoor 30 of meer perfect ronde ringen van uniforme grootte ontstaan. Vervolgens gebruikt hij een paar draadknippers om de draad in afzonderlijke ringen te snijden.
  4. Hij bewaart zijn voltooide ringen in een plastic doos met een strak deksel. Als hij klaar is, koppelt hij ze aan elkaar met behulp van het gebruikelijke 4-in-1-patroon dat vaak te vinden is op harnassen van ridders in West-Europa. Dit patroon verbindt vier ringen tot één ring aan elkaar. Je zou het ambacht van de wapensmid kunnen zien als een soort extreem breiwerk.

Nu is het avondeten vergeten en gaan de zendelingen met mijn man naar de woonkamer, terwijl ze hun stropdassen uitdoen en hoog in de lucht reiken zodat ze het shirt zelf kunnen passen en een foto kunnen krijgen om naar hun vriendinnen te sturen (of moeders, als ze niet zoveel geluk hebben). Meestal maken hun zendingsgenoten grapjes en maken ze snapshots met hun digitale camera's.

Mijn man is geen trotse man, maar hij vindt het leuk om voor de lol te zorgen, dus meestal, vanwege het overontwikkelde gevoel voor bescheidenheid van mijn man, ben ik degene die dan zegt: 'Ga maar schat, haal het zwaard en het schild tevoorschijn EN helm ook.'

En ze vertrekken vol lekker eten terwijl ze de nu bekende woorden uitspreken: 'De mensen thuis zullen dit nooit geloven!'

Mijn man heeft een graad in middeleeuwse geschiedenis en heeft een grote interesse in heraldiek, middeleeuwse oorlogvoering en wapens en wapenrustingen. Hij is het soort man dat dingen niet doet omdat ze nuttig zijn, maar om te zien of hij het kan. Hij is geen lid van de Society for Creative Anachronisms, maar tussen jou en mij, ik denk dat hij lid zou worden, als hij maar genoeg tijd had.

  Dit is het maliënkolderoverhemd waar mijn man aan werkt. Hij weegt 30 pond. De helm weegt ongeveer 10 lbs.

Dit is het maliënkolderoverhemd waar mijn man aan werkt. Hij weegt 30 pond. De helm weegt ongeveer 10 lbs.

  Close-up van maliënkolders gemaakt van kleerhangers van metaaldraad.

Close-up van maliënkolders gemaakt van kleerhangers van metaaldraad.

Knight's Armor en Chain Mail Lingo

Deze informatie is juist voor de Hoge Middeleeuwen, algemeen beschouwd als de 13e eeuw.

Ridder -Een lid van de hogere klassen in de middeleeuwse samenleving die tot ridder is geslagen.

Bladzijde —Het eerste niveau van riddertraining, meestal beginnend op 7-jarige leeftijd en eindigend rond 14. Pages leerde serveren, schaken en complexe etiquetteregels.

Schildknaap -Het tweede niveau van riddertraining begon op 14-jarige leeftijd. Squires begonnen met het militaire deel van hun training, inclusief het leren steekspelen en het hanteren van een zwaard, en ze vergezelden hun meesters in de strijd.

Maliënkolder —Een van de vele middeleeuwse termen voor een maliënkolderpak, meestal verwijzend naar een knielang pak met lange mouwen met een integrale capuchon en wanten voor nek- en handbescherming. Het kopen van een maliënkolder kost het moderne equivalent van het kopen van een huis!

4 in 1 —Het standaard West-Europese patroon van schakelringen om maliënkolder te maken. Elke ring is gekoppeld aan vier andere, vandaar de naam 4 in 1. Deze naam is echter modern, omdat de middeleeuwen het gewoon 'mail' noemden.

Wapensmid —Iemand die harnassen, zwaarden of wapens maakt. Wapenmakers waren ambachtslieden en hoewel hun producten prijzig waren, genoten ze geen hoge positie in de middeleeuwse samenleving.

Ventilatie -Een maliënkolder 'rok' die in de 15e en 16e eeuw aan de achterkant van een helm hangt.

Ware afbeeldingen van ridders in de middeleeuwen

  Middeleeuwse ridders droegen maliënkolders als onderdeel van hun wapenrusting tijdens de midden tot late middeleeuwen, zoals hier te zien is in de Maciejowski-bijbel.

Middeleeuwse ridders droegen maliënkolders als onderdeel van hun wapenrusting tijdens de midden tot late middeleeuwen, zoals hier te zien is in de Maciejowski-bijbel.

Waarom kleerhangers?

Om een ​​maliënkolderoverhemd te maken, heb je draad nodig, en veel. Maliënkolder kan worden gemaakt van verschillende gewichten of diktes van draad, maar net als bij breien, hoe zwaarder het materiaal dat je gebruikt om het kledingstuk te maken, hoe minder schakels je nodig hebt om het te voltooien. Mijn man gebruikt kleerhangers omdat we de ultieme funky zuinige familie zijn, en hij heeft er een groot aantal geërfd van zijn schoonmoeder, die ze zo graag weggaf, dat ze zich in onze kast begonnen te vermenigvuldigen toen we 's nachts lagen te slapen.

Kleerhangerdraad is zwaarder dan het metaal dat in de middeleeuwen werd gebruikt om maliënkolder te maken, daarom is het zo zwaar. Maar mijn man heeft ook een dagbaan en hij geeft toe dat zijn doel vooral is om er goed uit te zien en niet helemaal authentiek te zijn.

Middeleeuwse wapensmeden hadden een veeleisend beroep en werden betaald om duizenden ringen aan elkaar te koppelen. De ringen van mijn man zijn 'butt-jointed', wat betekent dat de uiteinden van de draad in de ringen gewoon tegen elkaar aan liggen. In authentiek middeleeuws pantser overlappen de uiteinden van de ringen elkaar, zijn ze geklonken, wat het pantser superieure sterkte en duurzaamheid geeft. Maar het duurt ongeveer vijf keer langer om te maken!

Hoe maak je een eenvoudig dooskettingpostpatroon?

  kettingpost maken van kleerhangers

Maciejowski Bijbel

De afbeeldingen van de ridders in dit artikel zijn grotendeels afkomstig van illustraties in de Maciejowski Bijbel, dat is een prentenboek gemaakt in de 13e eeuw door een onbekende bron in Frankrijk. Het is genoemd naar een van de recente eigenaren, kardinaal Bernard Maciejowski, bisschop van Krakau, die in de 17e eeuw leefde. Even een interessante terzijde: nadat Maciejowski de bijbel aan de sjah van Perzië had gegeven, werd de bijbel geannoteerd in het Hebreeuws, Arabisch en Perzisch.

De Maciejowski Bijbel is nu eigendom van de Pierpont Morgan-bibliotheek in New York City, en het heeft verschillende andere namen, waaronder de Morgan Bible, de Crusader Bible en het Book of Kings. Het wordt beschouwd als een van de beste bronnen voor nauwkeurige informatie over kledingstijlen, bepantsering en wapens in die periode. Het illustreert verhalen uit de Bijbel met hedendaagse kostuums om de bijbelse personages uit te beelden, maar het bevatte oorspronkelijk geen tekst.

Mijn man bezocht de Pierpont Morgan Library niet zo lang geleden tijdens een zakenreis naar New York City, maar helaas was dit onschatbare en kostbare object op dat moment niet beschikbaar voor weergave. De bibliotheek heeft echter een geweldige online tentoonstelling met de pagina's van de Maciejowski Bijbel .

Het maliënkolderpak van mijn man (waarvan hij hoopt dat het ooit een complete maliënkolder zal zijn) is gestyled naar de afbeelding van zijn middeleeuwse persona, die hij Robert Redmantle heeft genoemd.

  Robert Redmantle, mijn man's medieval persona.

Robert Redmantle, de middeleeuwse persoonlijkheid van mijn man.

Hoe maak je een maliënkolder / pak deel 1

Hoe maak je een maliënkolder / shirt deel 2

Deze inhoud is naar beste weten van de auteur nauwkeurig en waarheidsgetrouw en is niet bedoeld ter vervanging van formeel en geïndividualiseerd advies van een gekwalificeerde professional.

Opmerkingen

Het Pelton uit Martinsburg, WV USA op 10 januari 2013:

Dit geeft u standaard vier-in-één kettingpost in Europese stijl. Er is ook een zes-in-een maliënkolder in Japanse stijl, die kan worden gemaakt met een solide gelaste centrale ring, wat extra stevigheid geeft.

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 01 augustus 2012:

Bedankt nochtans. Ik denk dat sieraden van maliënkolder leuk zijn om te maken, en zeker gemakkelijker vast te houden dan het maken van een shirt. Trouwens, als je sieraden ontgroeit, kun je altijd gewoon een paar schakels toevoegen. Als je een maliënkolder hemd ontgroeit, kijk je naar een paar duizend meer schakels!

Chloe uit Minnesota op 30 juli 2012:

Dit is geweldig. Dit moet ik zeker eens proberen. Ik ga vaak naar renaissancebeurzen en het zou cool zijn om zelfgemaakte maliënkolders te hebben. (Ik ben niet ambitieus genoeg om een ​​shirt te maken en het ook daadwerkelijk te dragen. Te zwaar.) Prachtige hub met geweldige informatie en lay-out.

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 01 juli 2012:

Het pak van mijn man is nog niet klaar en moet nu waarschijnlijk worden verkleind. Ik waardeer de draadaanvoertip. Ik denk dat het maken van een pak in een jaar meer focus zou vergen dan we het project hebben gegeven, maar ik respecteer je vermogen en focus om dat te doen. De maliënkolder die mijn man maakt, is vrij zwaar omdat de draaddikte behoorlijk dik is.

Dustin01 op 19 juni 2012:

wow ik wist eigenlijk niet dat je van kleerhangers post kon maken, ik zou dit eens moeten proberen. ik maak eigenlijk maliënkolder voor de kost helemaal met de hand. als iemand geïnteresseerd is in hoe dit te doen, is dit een goede manier om te beginnen. en als je echt geïnteresseerd bent om te leren en er een wilt maken. weet alleen dat het erg tijdrovend is de eerste keer dat ik een volledig pak maakte, het ongeveer een jaar duurde. maar nu kan ik een volledige maliënkoldersuite maken in ongeveer drie maanden of zo. en het is eigenlijk niet zo duur als je zou denken als je wilt beginnen, bekijk deze website tractorsupply.com echt goedkoop voor de draad die je nodig hebt en zo. en thx voor de info over de info over de kleerhangerketting, ik zal daar zeker naar kijken.

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 25 januari 2011:

Het is een tijdrovend proces, en zeker een liefdeswerk. Bestaat er zoiets als een maliënkolder, vraag ik me af?

cheapsk8chick op 24 januari 2011:

Ik vind de kettingpost-dingen best netjes. Ik ging een keer naar een middeleeuws festival en droeg de capuchon en het vest van maliënkolder en bedacht hoe verbazingwekkend het was dat iemand het allemaal met de hand had gemaakt.

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 3 juni 2010:

Bedankt voor de informatie. Ik zal het doorgeven aan mijn man en ik hoop dat anderen die dit artikel lezen je informatie ook nuttig zullen vinden.

De Dustin op 19 maart 2010:

Ter informatie (en alle anderen die dit lezen en er zelf een willen maken) een vriend en ik doe dit ook. We hebben een VEEL efficiëntere manier gevonden om de draad in te pakken om je ringen te maken. Authentiek is het zeker niet, maar het werkt veel sneller en met veel minder werk.

DE METHODE

We nemen een elektrische boormachine, zetten hem laag en gebruiken een staaf die in het uiteinde wordt gestoken. We hebben een gat in het uiteinde van de staaf gemaakt om de draad vast te houden terwijl de staaf draait (met een serieus koppel).

Als we deze opstelling hebben voltooid, beginnen we een paar lussen met de draad met de hand, dan houdt mijn vriend de boor vast terwijl ik een paar stevige leren handschoenen aantrek en de draad vasthoud, zodat deze zichzelf omwikkelt terwijl de staaf draait.

Het resultaat? We kunnen draad genoeg wikkelen voor duizenden ringen in slechts een paar uur. Toegegeven, het afsnijden van de ringen duurt nog wel even, maar door de boor te gebruiken heb je jezelf zojuist vele kostbare uren bespaard.

Als je man geïnteresseerd is in wat vechten (je zei dat hij geen tijd heeft voor de SCA, en ik weet dat ze ook om meer geld vragen), laat hem dan de Belegarth Medieval Combat Society, Amtgard of Dagorhir opzoeken. Elke echt goede schuimvechtgames en hoewel ik persoonlijk een goede 6-10+ uur per week besteed aan vechten, uitrusting maken, enz., Is het niet echt nodig en er zijn jongens in mijn groep die ongeveer 3 uur per week besteden, één nacht per week, wanneer het in hun schema past. Dat zou je man een goede blootstelling kunnen geven aan een hobby die hij zo duidelijk leuk vindt. Hier zijn een paar links voor je. :)

Dit is een geweldige mailinggemeenschap. http://www.mailleartisans.org/

BMCS-startpagina (Belegarth is mijn persoonlijke favoriet. Harde klappen, schild bashen, een full-contact sport.): http://belegarth.com/

Lijst met BMCS-groepen (ik neem dit op omdat de meeste Utah-rijken niet op de hoofdsite worden weergegeven): http://geddon.org/index.php/Category:Realms

Dagorhir Homepage (In principe hetzelfde als Belegarth.): http://dagorhir.com/

Amtgard-startpagina (lichter, goedkoper, wapens met een focus op vechtsnelheid. Iets minder 'Full-contact'): http://www.amtgardinc.com/

Als je hebt besloten om dit allemaal door te lezen en ervoor hebt gekozen om de info door te geven en/of jij of je man zijn geïnteresseerd om met mij te praten of meer te horen over mijn gekke spelletjes, dan kan er contact met mij worden opgenomen via [email protected]

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 19 oktober 2009:

Bedankt, stringmaatje. Ik ben blij dat je het leuk vond.

stringmaatje op 19 oktober 2009:

goed gedaan, ik vind dit idee leuk, ik ga dit veel proberen, bedankt: P

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 19 augustus 2009:

Ik ben blij dat je het leuk vond. Ik vermoed dat er veel meer kastpantsers zijn dan ik me realiseerde. ;)

KevCC op 19 augustus 2009:

Uitstekend! Ik heb ooit kleine stukjes maliënkolder gemaakt voor handschoenen met splitringen om tijd te besparen.

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 17 juli 2009:

Beth, ik ben blij dat je de informatie nuttig vond! Dit onderwerp heeft veel toegewijden. Mijn man zou serieus over dit soort dingen moeten praten.

Beth100 uit Canada op 16 juli 2009:

Absoluut fascinerende hub! Mijn zoon is geïnteresseerd in de middeleeuwen en had me gevraagd hoe ik maliënkolder kon maken. Nu kan ik hem je hub laten lezen! Bedankt!

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 06 juli 2009:

Wauw dat is geweldig! Bedankt voor die informatie!

Wendy Iturrizaga uit Frankrijk op 06 juli 2009:

Geweldige hub! Wist u dat u met deze hub nummer één bent op de eerste pagina van Google als u zoekt naar 'Machinepost maken van kleerhangers'? Goed gedaan!

Carolyn Augustinus (auteur) uit Iowa op 4 juli 2009:

Heel erg bedankt. Mijn man is zo goed geïnformeerd over dit onderwerp. Het is leuk om meer te weten te komen nadat je hem hebt geïnterviewd.

Rode Elf uit Canada op 4 juli 2009:

Geweldige informatie. Een van de dames met wie ik werkte, maakte maliënkolder. Ze was lid van een middeleeuwse recreatievereniging en gebruikte ambachtelijk draad om haar ringen te maken. De hobby van je man is inderdaad indrukwekkend, en dat geldt ook voor je hub. Bedankt voor het delen van zijn passie met ons.