Hoe vuur te schilderen

Kopenhagen in brand 1807 door CW Eckersberg

Kopenhagen in brand als gevolg van Brits bombardement in 1807. Schilderij van CW Eckersberg.

Kopenhagen in brand als gevolg van Brits bombardement in 1807. Schilderij van CW Eckersberg.

CC door CW Eckersberg via Wikimedia Commons

Brand observeren alvorens te schilderen

Het schilderen van vuur kan in eerste instantie ingewikkeld lijken. De manier waarop vuur flikkert en beweegt, kan het voor de beginnende kunstenaar intimiderend maken. Maar net als bij al het andere in de kunst, kan het begrijpen van vuur, de manier waarop het beweegt en de verschillende gradaties van warme kleuren erin, het een stuk gemakkelijker maken.

Begin met eenvoudige observatie. Als je thuis een open haard hebt, zet die dan aan en bekijk de verschillende kleuren in de vlammen. Kijk hoe de vlammen flikkeren en om elkaar heen dansen. Kijk naar de basisvormen van de vlammen. Observeer ze en registreer ze in je geestesoog. Als een open haard te intimiderend lijkt, steek dan gewoon een kaars aan en bekijk de vormen in de kaars. Begin met het tekenen van de vormen en kijk hoe de vormen veranderen wanneer een klein beetje lucht ervoor zorgt dat de vlam een ​​beetje beweegt.

Een tip voor uw praktijk die helpt, is om een ​​vlam tegen een zwarte achtergrond te fotograferen. Gebruik de foto als referentie om van te oefenen. De zwarte achtergrond benadrukt de intensiteit van het vuur en maakt het schilderen gemakkelijker. Wanneer u begint met een donkere achtergrond, voegt dit een sterk contrast toe, waardoor u ervoor zorgt dat het schilderij gericht blijft op het vuur en niets anders.

Veel voorkomende vormen in vuur zijn onder meer traanvormen en ranken, evenals een elliptische of ovale vorm voor de ruimte die het hele vuur inneemt. Dit artikel gaat in op een paar tips voor het schilderen van vuur waarmee je op weg gaat in de goede richting. Daarna kun je het beste veel oefenen en oefenen.

Dingen die je nodig hebt

  • Olieverf of acrylverf in zwart, rood, geel en wit. Als je een beginner bent, kan het verstandig zijn om acryl te gebruiken.
  • Een middelgrote kwast.
  • Een oude lap
  • Verfverdunner voor oliën of water voor acryl
  • Schilderen oppervlak
  • palet

Brand

hoe-te-schilderen-vuur

CC door Einar Helland Berger via Wikimedia Commons

Kleurenpalet

Of je nu olie of acryl gebruikt, kies eerst je kleurenpalet. Selecteer de gewenste kleur voor de donkere achtergrond. Hoe donkerder hoe beter. Kies rood en geel voor de vlammen. Meng verschillende gradaties van rood en geel om verschillende gradaties oranje te krijgen. U zou een zeer lichtgeel tot uw beschikking moeten hebben, dat in intensiteit toeneemt, gevolgd door een variërende mate van oranje en tenslotte rood. Als u acrylverf gebruikt, moet u snel werken, omdat acrylverf de neiging heeft snel te drogen. Met oliën hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.

Achtergrond

Traditionele schilderregels schrijven voor dat zwart gewoon een afwezigheid van kleur is en daarom nooit bij het schilderen mag worden gebruikt. Of je het hiermee eens bent of niet, is aan jou, maar het is niet essentieel om je aan de regels van de beeldende kunst te houden. Gebruik sneldrogende acrylverf of een aquarelverf om de achtergrond erg donker of zwart te schilderen. Bedek het hele schilderijoppervlak.

Netto

Zodra de achtergrond droog is, selecteert u een middelgrote oude verfkwast. Gebruik op dit punt uw referentiefoto's en noteer de basisvorm van het vuur. Let op de vormen en hoe ze samenkomen op ongeveer een derde van de hoogte van het vuur. Merk op dat geen twee vlammen in het vuur nooit dezelfde hoogte hebben.

Selecteer rode verf met je penseel en laad de verf erop, zorg ervoor dat je de verf heel goed in de penseel krijgt. Start vanaf de basis van het vuur, het breedste deel, plaats de geladen borstel op het verfoppervlak en druk de borstel op het oppervlak. Volg de vormen van de borstel op een vrije en lichte manier. Trek de borstel over het papier in de vorm van het vuur. Maakt u zich geen zorgen dat er verfvlekken op de nette zwarte achtergrond terechtkomen. Ze zullen er uiteindelijk uitzien als vonken van de vlam.

Oranje

Veeg het overtollige materiaal weg met een doek en herhaal het proces met oranje verf. Trek deze keer het penseel binnen de randen van de rode verf, zodat het rood rond de rand zit en het meest prominent bovenaan de vuurvorm.

Geel

Gebruik een doek om de overtollige oranje verf van je penseel te vegen en selecteer lichtgeel uit je palet. Traceer de vorm van de vlam binnen de grenzen van de oranje vuurvorm die je zojuist hebt gemaakt. Bekijk het geel op uw referentiefoto en merk op hoe het lichtste gele deel van de vlam zich bij de basis van het vuur bevindt. Verhoog de intensiteit van het geel door een dieper geel uit je palet te selecteren en ga door met het volgen van de vorm van het gele deel van de vlam, binnen het oranje deel. Let ondertussen op uw referentiefoto. De kleuren zullen op natuurlijke wijze vermengen. Dit is goed.

Wit

Voeg een beetje witte verf toe aan je penseel en trek de penseel voorzichtig in het midden van het vuur naar beneden. Dit is het heetste deel van het vuur en lijkt vaak op wit. Je kunt dit zo helder of saai maken als je wilt.

Probeer je nu vuur te schilderen?

Praktijk

Oefen met het schilderen van vuur met behulp van verschillende referentiefoto's. Als je eenmaal vertrouwd bent geraakt met de zeer basistechniek die hier wordt beschreven, probeer dan de boel een beetje door elkaar te schudden. Probeer verschillende gradaties van blending om verschillende effecten te krijgen. Gebruik referentiefoto's met meer gedetailleerde achtergronden of meer gewelddadige branden. Probeer vuur naar leven te schilderen, misschien een open haard in een uur huis of een simpele kaarsvlam.

Opmerkingen

Warren Harvey op 30 maart 2020:

Geweldige tutorial - veel andere tutorials lijken de vlamkleuren omgekeerd te hebben, bijvoorbeeld: geel bovenaan - rood onderaan, terwijl dit niet echt hoe vlammen zijn. Dat gezegd hebbende, denk ik dat het schilderen van vlammen in het algemeen veel lijkt op het schilderen van wolken ... ze hebben de neiging om elke vorm te volgen die je maar kunt bedenken.

Adam Evans op 23 juli 2014:

@adelaidewrites Bedankt voor alle details, je bericht is echt een goede aanvulling op deze video die ik vond tijdens het zoeken naar hoe je vuur moest schilderen: http: //www.jerrysartarama.com/art-lessons/Artists / ... Dank voor jullie beiden. :)

Adelaide Damoah (auteur) uit Kent op 26 februari 2013:

Heel erg bedankt! Ik gebruik eigenlijk ook niet veel acryl. Geef veel de voorkeur aan oliën, maar ik denk dat ze goed werken voor beginners die zich meer op hun gemak willen voelen met schilderen.

David Steffy uit Zuid-Ohio op 26 februari 2013:

Interessant. Zeer gedetailleerd verslag van een eenvoudige manier om naar schildervuur ​​te kijken. Ik vind het leuk. Ik gebruik echter geen acrylverf, maar dat heb ik in het verleden wel gedaan. Ik hou van het werk van Brenda Harris en zou op een dag graag met acrylverf willen experimenteren terwijl ik enkele van haar technieken uitprobeerde. Gestemd en nuttig.