Hoe kunstenaars foto's ter inspiratie kunnen gebruiken zonder het auteursrecht te schenden

Ik creëer en geef les in kunst voor meerdere jaren en vind het geweldig om nieuwe artiesten te helpen groeien en hun eigen stem te vinden.

Het is helemaal oké om bepaalde fotografen te gebruiken. werk als inspiratie voor het maken van uw eigen kunst, zolang u maar weet waar u moet zoeken, hoe u de bron moet vermelden en hoe u het materiaal voldoende kunt aanpassen om het uw eigen te maken.

Het is helemaal oké om bepaalde fotografen te gebruiken. werk als inspiratie voor het maken van uw eigen kunst, zolang u maar weet waar u moet zoeken, hoe u de bron moet vermelden en hoe u het materiaal voldoende kunt aanpassen om het uw eigen te maken.

Mikhail Vasilyev, CC0-BY-SA, via Unsplash

Dit artikel helpt je bij het navigeren door de vaak lastige wereld om te weten hoe je fotografische referenties voor je kunstwerken (zoals schilderen of tekenen) kunt gebruiken zonder het auteursrecht te schenden.

Hier is een korte blik op wat deze gids zal behandelen:

 • De stadia van de groei van een kunstenaar.
 • Waar vind je geweldige fotoverwijzingen.
 • Een inleiding over wat een inbreuk op het auteursrecht is.
 • Een uitsplitsing van hoe ik naar een kattenfoto verwees, maar het resulterende schilderij de mijne maakte.
 • Tips en trucs voor de zich ontwikkelende kunstenaar.

De stadia van de groei van een kunstenaar

Hier is een korte samenvatting van de algemene stadia van iemands groei wanneer ze proberen een groot kunstenaar te worden:

De beginnersfase: uw basisvaardigheden ontwikkelen

Wanneer je leert tekenen, is er een fase waarin je gewoon niet in staat bent om iemands auteursrecht te schenden, zolang je het maar uit de vrije hand doet. Je kunt de gelijkenis niet krijgen, je tekening vertoont een aantal ernstige vervormingen en elke ervaren kunstenaar is waarschijnlijk ontroerd om je de vaardigheden bij te brengen die je nog niet hebt ontwikkeld.

Heel vaak zijn tekeningen van beginners de gestileerde symbolen van wat ze in de fotoverwijzing zien. Als je een stokman met krullende veren voor haar zou zien, zou je niet denken dat hij het copyright schond van de filmstudio die een goede foto van Captain Jack Sparrow maakte.

De tussenliggende fase: navigeren door uw evoluerende vaardigheden en capaciteiten

De vaardigheid om afbeeldingen te veranderen komt niet snel of gemakkelijk. Er is een moeilijke, pijnlijke fase bij het leren realistisch tekenen, die begint met nauwkeurige tracering en zelfs door zeer nieuwe beginners kan worden gedaan. Het eindigt meestal wanneer je uiteindelijk de anatomie van een menselijk gezicht, het lichaam van een kat, een paard of een landschap goed genoeg begrijpt om de hoek van het zonlicht, de kleur van de schaduwen, de wezens rond het brandpunt vrolijk te veranderen. de compositie en al het andere totdat je originele kunst niet als afgeleid kan worden gezien.

Dit is eigenlijk de kern van schending van het auteursrecht - wanneer u de grotere vaardigheid van iemand anders meelift en de eer opeist voor iets dat u nog niet goed kunt doen.

De geavanceerde fase: weten hoe u het uw eigen kunt maken

Een professionele of zeer bekwame amateurkunstenaar zal echter het soort dingen doen dat ik in dit artikel aanbeveel:

 • Combineer meerdere referenties.
 • Verander de compositie.
 • Draai het om en spiegel het om.
 • Verander de uitdrukking.
 • Verander de verlichting.
 • Maak er een deel van uit.

Dat vergt veel vaardigheid. Maar uiteindelijk heb je een kunstwerk dat zelfs de fotograaf moeilijk zou herkennen. En je scheurt Hallmark niet echt af voor dat schattige kitten dat op een puppy leunt als je een puppy van een andere kaart erin stopt en deze vervolgens op je bank of op de schoot van je baby legt in plaats van de achtergrond op de Hallmark-kaart.

'Dit is eigenlijk de kern van de schending van het auteursrecht - wanneer je de vaardigheid van iemand anders meelift en de eer opeist voor iets dat je nog niet goed kunt doen.'

Waar u geweldige fotoverwijzingen kunt vinden

Als je een foto kiest uit een bron zoals National Geographic , het heeft waarschijnlijk een verbluffende compositie, een goede focus, een interessant onderwerp en geweldige kleuren. Maar niet alleen heb je in eerste instantie niet de rechten om het te gebruiken, maar je neemt waarschijnlijk ook contact op met een fotograaf die twee of drie cijfers krijgt voor elk gebruik van hun afbeeldingen. En als je dat doet, krijg je een prijs die buiten het bereik van de meeste beginnende kunstenaars valt - misschien ook met beperkingen als 'verkoop de resulterende kunst niet'.

Je zult veel beter doen om Creative Commons-foto's van de makers te zoeken en het vriendelijk te vragen, of volg gewoon de instructies voor het toeschrijven van de afgeleide werken die je ervan hebt gemaakt.

Hier zijn enkele suggesties waar u geweldige fotoverwijzingen kunt zoeken wanneer u aan het leren bent om te tekenen:

Handleidingen

Als een kunstenaar kopieert van zoiets als een North Light Books & apos; tutorial demonstratie van vleugels, voegt hun eigen paard toe, en maakt andere veranderingen, niemand zou het erg vinden. Omdat, net als mijn tutorials, how-to-draw-boeken in schetsen worden gezet die specifiek moeten worden gekopieerd. Zelfs als er toestemming wordt gegeven, is toeschrijving beleefd - en het kan u juridisch dekken als de status van die originele schets verandert.

Ouder bronmateriaal

De ouderdom van het origineel kan ertoe doen. Een oplossing is het zoeken naar oudere tekeningen om te kopiëren. Vintage realisme is een goed voorbeeld, of alles van de tekeningen van Leonardo da Vinci tot 19e-eeuwse gravures. Veel van deze oudere kunstenaars waren erg goed in zaken als de anatomie van paarden of de gezichten van jonge meisjes in charmante stijlen, en deze kunstenaars & apos; werk is nu in het publieke domein.

Clip art

U kunt ook clipart kopen om te gebruiken. Dit is legaal en uitstekend. Clip-art kopiëren is prima - daar is het voor - maar zorg ervoor dat je weet waar je het vandaan hebt. De beste clipart-bronnen zijn gerenommeerde grote uitgevers die collecties maken die al een tijdje zaken doen. (De enige reden dat u moet betalen voor de clipartboeken die door Dover zijn uitgegeven, is omdat de redacteur ze allemaal heeft verzameld en gekopieerd en de collectie heeft samengesteld.) Een fly-by-night internetbedrijf met veel mooie tekeningen en foto's die er veel moderner uitzien, heeft mogelijk massale schending van het auteursrecht gepleegd op duizenden amateurs die hun kunst online plaatsten.

Wikipedia

Veel van Wikipedia & apos; s-foto's hebben Creative Commons-attributen. Klik erop om te zien wat wel of niet is toegestaan ​​en om de juiste spelling voor de attributie te krijgen. Dit omvat foto's van werken waarop geen copyright rust, zoals schetsen van Leonardo da Vinci.

Musea

Als u contact opneemt met een museum, kunt u soms rechten krijgen om naar verschillende werken te verwijzen, maar de vergoedingen variëren van nominaal tot extreem, afhankelijk van of en hoe u het wilt publiceren. Of je kunt zelf een museum bezoeken, kopiëren welke tekeningen ze tentoongesteld hebben terwijl ze daar zijn onder de regels die het museum heeft voor het kopiëren van hun exposities. Dat is niet in strijd met het auteursrecht zolang de werken ouder zijn dan 75 jaar na het overlijden van de kunstenaar.

DeviantArt

Word lid van kunstgemeenschappen zoals DeviantArt en zoek naar goede fotoblogs. Maak vrienden met getalenteerde amateurs. Vraag dan vriendelijk wanneer je een afbeelding vindt die je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat u attributie en een link naar hun originele afbeelding aanbiedt wanneer u deze op de community plaatst. En als je de kunst wilt verkopen, vertel het ze dan. Dit is een van de beste bronnen voor gratis afbeeldingen.

DeviantArt heeft veel clubs, waarvan een van de meest bruikbare 'Unrestricted Stock' wordt genoemd. Het is van groot belang voor kunstenaars in de ontwikkelingsfase 'moet exact kopiëren of het blijkt slecht'. Als je een van hun referentiepakketten downloadt, heb je prachtige afbeeldingen die je kunt fotomanipuleren, je website kunt decoreren, tekenen van en alle afgeleide werken kunt maken die je maar wilt. Zolang je niet beweert dat je de foto hebt gemaakt, ben je goed. De club is klein en de originele fotografen doneren hun werk om meer zichtbaarheid te krijgen.

Ik gebruik echter geen foto's waarvan de kunstenaar zegt dat je de kunst niet kunt verkopen, omdat ik nooit weet wanneer en of ik een tekening of schilderij zal verkopen die ik heb gemaakt (inclusief wat er midden in een schetsboek staat). Het risico nemen om iets van dit soort bronnenmateriaal te maken kan mijn tijdverspilling zijn, aangezien de fotograaf op het moment dat iemand een bod uitbrengt mogelijk geen lid meer is van DeviantArt. Ik probeer vast te houden aan de 'zeer voorzichtige' kant van de dingen en specifiek toestemming te krijgen van mijn fotografen - en vrienden te maken met een aantal van wie ik vooral graag werk.

WetCanvas

WetCanvas is een andere online kunstgemeenschap en heeft een enorme Reference Image Library, die gratis te gebruiken is zonder attributie of iets speciaals. Tot nu toe is de RIL de grootste bron van gratis te gebruiken afbeeldingen die ik online heb gevonden. Als u echter naar iets van de site verwijst, moet u naar de foto linken of deze op zijn minst vermelden van de RIL en het toeschrijven. Ik doe dit altijd, of dat nu in de regels staat of niet. Maar de primaire regel is streng: je moet echt lid worden van de community om de foto's te kunnen gebruiken.

Altijd kenmerk

Zelfs als toestemming wordt gegeven, is de toeschrijving beleefd. En het kan u legaal dekken als de status van die originele schets verandert.

Op welk punt telt het als schending van het auteursrecht?

Kijk naar de slechte schets van een wolharige neushoorn onderaan het artikel. Ik heb niet veel ervaring met het doen van neushoorns, uitgestorven of modern. Ik deed het vanuit mijn verbeelding, geïnspireerd door het boek dat ik aan het redigeren ben en het boek dat ik aan het lezen ben. Dit is wat ik krijg voor al mijn vaardigheid in het tekenen van dieren als ik het levende dier nooit heb gezien en zijn levende verwanten niet heb gezien sinds ik als kind naar dierentuinen werd gebracht. Ik heb zelfs de beroemde Charles R. Knight, geen enkele grote dierenartiest of de schilders van de grotten nagebootst.

Ik heb een exemplaar van Wandelen met beesten. Het is erg verleidelijk om het gewoon in te duiken, de aflevering met wolharige neushoorns uit te voeren, te pauzeren bij scènes met de dieren totdat ik een goed kader vind, en dat als referentie te gebruiken. Ik heb geen toestemming van de BBC, en die afzonderlijke frames van een video maken deel uit van een samenwerkingsverband waarbij veel kunstenaars betrokken zijn - degenen die de neushoorn hebben getekend, waaronder de lang geleden overleden Pleistocene kunstenaars, degenen die de modellen hebben gebouwd en verplaatst , en degenen die de CGI werkten. Er is niemand om toe te schrijven, en geen persoonlijke vriend om te vragen: 'Hé, mag ik een frame uit je film gebruiken?'

Maar misschien raak ik niet gepakt omdat het maar één frame uit een bewegend beeld is - behalve misschien voor de modelbouwer, of de cameraman, of een van de redacteuren die dat frame herkent en zich herinnert dat hij ervoor koos het te behouden in plaats van degene die verwond op de vloer van de uitsnijruimte.

Ik zou ooit de video kunnen draaien, naar de film kijken, niet stoppen, en proberen te tekenen terwijl hij beweegt. Dit komt zo dicht bij het tekenen van dieren uit het leven dat ik het waarschijnlijk niet nauwkeurig genoeg zou krijgen om herkenbaar te zijn - maar ik zou te dichtbij komen als ik stilstond. Dat is op mijn huidige vaardigheidsniveau.

Als ik een dozijn moderne neushoorns tekende, kopieerde ik de Charles R. Knight-illustratie uit de zijne Dierentekening: anatomie en actie voor kunstenaars , veranderde het, gebruikte het als een referentie zoals bedoeld, ik zou op het punt kunnen komen dat mijn wolharige neushoorns er net zo goed uit gingen zien als de katten die ik doe vanuit mijn verbeelding. Ik zou op het punt kunnen komen dat ik er een in een pose zou kunnen zetten waar ik geen referenties voor heb, en het zou herkenbaar zijn per soort. Dat zal leuk zijn en ik zou het ooit kunnen doen.

Verwijzen naar mijn werk

Sommige dingen zijn heel duidelijk. Als je bijvoorbeeld een afbeelding steelt van een van mijn artikelen of een van mijn websites, en je plaatst de foto of scan opnieuw - of je beweert dat je de foto hebt gemaakt of de tekening hebt gemaakt of beide - dan heb je zeker mijn auteursrecht geschonden.

Op sommige afbeeldingen, vooral foto's en de schetsen in tutorials, heb ik expliciete toestemming gegeven aan andere kunstenaars om uit mijn afbeeldingen te tekenen. Maar meestal wil ik krediet - zoals 'getekend door robertsloan2 van DeviantArt' - en indien mogelijk een link naar waar je het hebt gevonden of een link naar de tutorial. Ik zou het graag willen weten, al was het maar omdat ik graag zie hoe mijn tutorials mensen kunnen helpen groeien als kunstenaar!

Ik geef vaak zulke specifieke toestemmingen, zoals: 'Je kunt mijn schets downloaden en inkleuren met deze kleuren of met alle X-tinten van licht naar donker die je leuk vindt.' Vooral bij tutorials is dat belangrijk. De les gaat over kleuren en schaduwen, niet over hoe je een roos exact kunt traceren vanuit een fotoverwijzing of schetsen vanuit een fotoverwijzing.

Hier is een van mijn stukken van mijn Noorse Boskat gebaseerd op een foto van DeviantArt-lid Wazabees.

Hier is een van mijn stukken van mijn Noorse Boskat gebaseerd op een foto van DeviantArt-lid Wazabees.

Robert A. Sloan, via DeviantArt

Hoe ik de Noorse Boskat schilderde

Een van mijn vrienden is een Noorse fotograaf, Fredrik Loevik, die de DeviantArt-schermnaam Wazabees draagt. Ik heb verschillende keren toestemming gevraagd voor verschillende katten- en kittenfoto's, heb hem leren kennen en hij is al jaren mijn vriend. Hij hield van al zijn katten en zorgde ervoor dat al zijn kittens een goed huis kregen - en hij vindt het heerlijk om mijn nieuwste schilderijen en tekeningen van zijn katten te zien. Ik heb het bovenstaande schilderij gemaakt met zijn toestemming op basis van een van zijn katten, Astonish.

Ook al had ik Astonish precies kunnen schilderen zoals hij was gefotografeerd, ik heb de gewoonte gekregen om zoveel referenties te veranderen en heb zo vaak katten gedaan dat ik het beeld ernstig veranderde. Ik veranderde de compositie door bij te snijden. Ik veranderde de kleur van de achtergrond in groen. En aangezien Fredrik Astonish fotografeerde op een perzikkleurige kattenboom, reflecteerde ik overal groen dat er roze reflecties waren op de witte vacht van de kat (omwille van het realisme). Ik had een thema in gedachten: een Noorse Boskat in een bos laten zien. Dus maakte ik een boomstronk uit het geheugen van vele afgehakte bomen en legde hem erop.

Ik heb hem ook een beetje ouder gemaakt. Hoewel ik uit de vrije hand en intuïtief werkte, kreeg ik nog steeds de gelijkenis, maar ik veranderde zijn gezichtsuitdrukking en stemming een beetje. Ik vind het nu moeilijk om een ​​referentie exact te kopiëren. Ik kan de gelijkenis krijgen, maar mijn eigen oog is zo ver verbeterd dat wat ik met mijn schilderij wil zeggen niet is wat de fotograaf met de foto wilde zeggen.

Dat vaardigheidsniveau komt bij iedereen op tijd als je eraan vasthoudt - maar traceren en exact kopiëren helpen het te bewerkstelligen. Dit is vooral het geval als u van overtrekken overgaat op tekenen uit de vrije hand en vervolgens probeert de afbeeldingen te verbeteren of veel ervan te combineren.

Creëer uw eigen referentie

Als u uw eigen foto's maakt, kunt u een oneindige bron van bronmateriaal creëren om naar te verwijzen. En u hoeft zich niet eens zorgen te maken over inbreuk op het auteursrecht!

Geweldige technieken en advies om u te helpen groeien als kunstenaar

Hier zijn slechts een handvol tips en technieken (en best practices) om u te helpen groeien als artiest:

Maak je eigen foto's

U kunt een digitale camera krijgen en uw eigen foto's maken. Dit geeft je oneindig oneindige 'film', en met oefening krijg je goede foto's. Niet alleen dat, maar het zal je ook helpen bij het leren van compositie. Dat is de veiligste manier om van foto's te werken. Maar als u een nieuwe kunstenaar bent en geen fotograaf, kunnen uw foto's evenveel gebreken vertonen als uw tekeningen. (Dit is waar het gebruik van foto's in de Reference Image Library erg handig is, aangezien veel van hen afkomstig zijn van kunstenaars die al tientallen jaren referentiefoto's maken.)

Zoek hulp bij docenten en professionals

Je zult gratis lessen vinden op elk niveau, van ultra-beginner tot master, om artiesten te helpen putten uit het leven of foto's of zelfs uit hun verbeelding. Soms geven de auteurs van North Light-boeken commentaar en helpen ze, vooral als ze een les of project organiseren. Er gaat niets boven de auteur om opheldering te kunnen vragen!

Zorg ervoor dat u bevestigt wie de oorspronkelijke maker van de referentie is

Zorg er altijd voor dat u met de echte fotograaf van een referentiebeeld praat, in plaats van met een oplichter. Als u een foto gebruikt die u van een plagiaat heeft gekregen, kunt u ook aansprakelijk worden gesteld. Meestal zijn de straffen socialer - u kunt van de gemeenschap worden verbannen - maar u kunt ook worden geslagen met hoge boetes en gevangenisstraf als u niet oppast.

Dus blijf bij degenen die u vertrouwt, van wie u weet dat ze de makers zijn van de afbeeldingen die u gebruikt. Familieleden kunnen goede foto's leveren, maar zorg ervoor dat u toestemming krijgt alsof u ze niet kent. Het geschil kan lelijk worden.

Let op de gebruiksvoorwaarden voor elke afbeelding waarnaar u verwijst

Besteed aandacht aan de specifieke termen en noteer ze voor elke afbeelding die u gebruikt. Een fotograaf zei op haar blog: 'Gebruik gerust mijn foto's om uit te tekenen. Ik waardeer toeschrijving, maar vermeld alsjeblieft NIET mijn echte naam of mijn naam in eBay-aanbiedingen voor je kunst die van mijn foto's is gemaakt. '

Hoewel toeschrijving mijn gewoonte is, zal ik nooit vermelden waar ik de referentie vandaan heb als ik iets verkoop dat ik van een van haar heb gedaan op eBay. Ik weet het niet en wil niet weten waarom ze niet wil dat haar naam op eBay wordt vermeld. Het zijn mijn zaken niet. Maar het is haar recht - dat is wat auteursrecht inhoudt - om dat soort dingen te beslissen en zo specifiek te zijn.

Creative Commons-licenties hebben verschillende variaties. Wikipedia en Lulu en veel kunstgemeenschappen raden u ook aan om afbeeldingen te vermelden met verschillende Creative Commons-machtigingen - zodat u de specifieke machtigingen die u geeft en degenen die u niet geeft, kunt scheiden van een sjabloon met goede juridische taal voor het delen van afbeeldingen en werken. Deze zijn geweldig omdat u geen contact hoeft op te nemen met de eigenaar, en ze zijn handig als u uw eigen afbeeldingen wilt delen.

Wees een actieve deelnemer in de gemeenschap

Het is ook een goede vorm in een gemeenschap waar mensen delen zoals de RIL om te beantwoorden met enkele van je beste foto's en iets terug te geven. Het is niet vereist en je hebt misschien niet eens een betere camera dan een webcam, maar het is leuk.

Veel goede fotografen zijn amateuristisch en zijn gewoon dankbaar dat een kunstenaar geïnteresseerd is in het werken met hun afbeeldingen. Het is ook een goede manier om na het verkrijgen van toestemming en attributie te linken naar je post met je kunst en ze te laten zien wat je getekend hebt, zelfs als ze je dat niet hebben gevraagd. Dat is een van de manieren om een ​​goede, duurzame creatieve samenwerking op te bouwen, zoals mijn serie Noorse Boskatten met Fredrik Loevik. Ik ben nog niet in de buurt gekomen om al zijn kittens te schilderen. Maar als ik dat doe, weet ik dat ik een veel betere schilder zal zijn dan ik nu ben en bijna het gevoel heb dat ik die katten persoonlijk heb gekend van alle keren dat we hebben gepraat.

Verander het genoeg om het origineel te maken

Voorkomen is beter dan genezen. Vraag toestemming, gebruik bronnen uit het publieke domein en gebruik nooit alleen foto's uit tijdschriften - zelfs geen advertenties - zonder deze voldoende te wijzigen, zodat het absoluut zijn eigen originele werk is en niet gemakkelijk te zeggen is wat erin is verwerkt. Als je komt waar het onmogelijk te zeggen is, dan openen alle referenties zich en krijg je gewoon ideeën uit een referentie zonder daadwerkelijk iets te kopiëren. Het is niet in strijd met het auteursrecht om een ​​foto van een paradijsvogel te controleren om te zien wat de markeringen zijn en vervolgens een vogel te schilderen die je in de houding hebt gezet die je op je boom zag. Of bekijk de strepen op een tijger en leg ze voor de lol op je tabby. Dat is zoiets origineels dat niemand echt kon achterhalen van wiens tijgerfoto je de strepen kreeg, en het zou nooit met het origineel worden aangezien.

Dat is een groot deel van het niet kopiëren van de schattige kitten-en-puppy-pose van een Hallmark-kaart. De gecombineerde elementen van het beeld - de dieren, de moeite om ze in die pose te krijgen zonder dat ze aan hun achterste likken of vechten, de belichting, de omgeving - waren veel werk voor die fotograaf en werden uiteindelijk beloond met een goede betaling van Hallmark en een beeld dat geluk had en beroemd werd. En als je dat precies in grafiet kopieert, betekent de grijpbaarheid van de foto en de resultaten van het grafietrealisme dat je op het werk van de fotograaf zit.

Pas op voor vervorming van foto's

Hier is nog een punt om over na te denken en een punt dat ik pas onlangs begreep. Foto's zijn vervormd. Cilinders met vloeistof erin, zoals een rij glazen water, zullen krom worden met een licht fisheye-effect en niet echt zijn om te vormen. Een fotorealist kopieerde zijn referentie (zijn eigen geweldige foto) zo zorgvuldig dat een fotografie-expert naar het schilderij op muurschilderingformaat keek en een .JPEG-artefact vond - sommige kleuren kwamen binnen omdat het pixelachtig was en alleen in een digitale foto had kunnen voorkomen. Het was een groots stuk, en de foto was net zo goed als het schilderij. De kunstenaar was een echt origineel.

Maar je oog en hand zijn tot veel meer in staat dan een camera kan. Een camera wordt beperkt door de werkelijkheid. Je bent het niet. Je kunt het veulen veranderen in een baby-eenhoorn of vleugels op zijn moeder zetten voor een Pegasus. U kunt het beter doen als u een betere en nauwkeurigere waarnemer wordt. Je kunt een verdrietig kind laten glimlachen of een kitten in een tijgerin veranderen. Dat is de moeite waard om naar toe te werken, want niemand kan je een goede fotoreferentie van een draak geven.

De fase van 'kopiëren' van portretten en realisme is vooral belangrijk als leermiddel, en ik heb niets tegen kunstenaars die werk van gezel verkopen. Maar dat is wat het is. Het is nog niet meesterlijk totdat je er voorbij groeit. Het is iets waard, maar nog geen galerieprijzen.

Hier is mijn schets van Woolly Rhino 1, met Derwent-tekenpotloden op papier. Kopieer dit niet, het is niet eens nauwkeurig.

Hier is mijn schets van Woolly Rhino 1, met Derwent-tekenpotloden op papier. Kopieer dit niet, het is niet eens nauwkeurig.

Robert A. Sloan

Meng het door te tekenen uit het geheugen

Deze slechte tekening is een belangrijke stap op weg naar mijn tekening van goede mammoeten. Elke keer dat ik een van deze doe, kijk ik ernaar en analyseer ik wat er mis is gegaan.

Dus als je oefent door foto's te overtrekken en te kopiëren, geef jezelf dan toestemming om een ​​aantal uit je hoofd te doen zonder naar de referentie te kijken. Je schendt het auteursrecht niet en zal uiteindelijk je vaardigheden zo ver opbouwen dat je op een dag de afbeeldingen in je hoofd kunt overbrengen en ze op een canvas kunt weergeven, zodat iedereen ze kan zien.

Zoek tot die tijd naar goede referenties die expliciet toestemming geven en blijf tekenen.

Opmerkingen

Susanna op 08 augustus 2020:

Als ik mijn eigen foto's van dieren in een dierentuin, op safari of op een boerderij maak, kan ik dan de dieren tekenen zoals ze op de foto staan ​​of moet ik ze verwisselen?

Dale Anderson uit The High Seas op 2 mei 2018:

Dit was interessant en een onderwerp waarvan ik niet denk dat ik het ooit zou hebben bedacht. Goed werk.

bushraib op 26 april 2018:

Als kunstenaar gebruik ik vaak referentieafbeeldingen. Ik ben erin geslaagd om bepaalde sites te vinden die je een gratis proefperiode zullen geven voor welke periode dan ook, waarin je een bepaald aantal foto's naar keuze kunt downloaden om als referentie te gebruiken. Die zijn volledig royaltyvrij en geweldig om te gebruiken, ik geloof dat Lachri Fine Art er een suggereert. Soms zal ik ook gewoon Google Afbeeldingen gebruiken en ik verander de foto voldoende in mijn illustraties dat er geen probleem is met de auteursrechten. Goed artikel!

Tamara Yancosky uit onbewoonde gebieden op 5 oktober 2017:

Hallo,

Bedankt voor je artikel. Hoe weet ik welke afbeeldingen ik kan gebruiken voor mijn Hubpages-poëzieberichten?

Bobby op 14 juli 2017:

Wacht even ... Je kunt geen poses bezitten of auteursrechtelijk beschermd zijn, maar je moet nog steeds vragen om ze te gebruiken?

Cooper Harrison uit San Francisco, CA op 21 april 2017:

Zoveel details hier - bedankt.

ontwikkelaar op 11 februari 2016:

Als ik een foto van mijn poep maak en deze op internet zet en jij maakt er een schets over en zet die op je site, dan heb je zojuist mijn auteursrechten geschonden. Hoe walgelijk je bent, zie je. En ik haat elke deelnemer aan de kunstcreatieketen die je schreef.

een ontwikkelaar

WickedCats op 16 september 2014:

Momenteel maak ik tekeningen van foto's die ik op internet vind. Wat ik doe is een lijntekening, met een pen. Vervolgens voeg ik binnen die tekening andere ontwerpen toe. Zou mijn gebruik, alleen de lijnafbeelding, inbreuk maken op het auteursrecht? In theorie zou ik, door uw suggesties te aanvaarden, als ik een lijntekening van een hond wilde maken, naar verschillende afbeeldingen van honden verwijzen en een klein beetje van elke foto gebruiken om mijn eigen afbeelding te creëren.

Hartwell op 10 december 2013:

Er zijn tal van plaatsen op internet om referenties te krijgen die auteursrechtvrij zijn, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over dit soort dingen. Landschapsfoto's zijn het gemakkelijkst te krijgen en zijn beschikbaar op gratis sites.

Goede figuurreferenties en foto's van mensen komen minder vaak voor op gratis sites (vanwege modelrelease), maar u kunt kwaliteitsafbeeldingen krijgen van plaatsen zoals http://www.posevault.com en http://www.laga.com voor HEEL weinig geld.

Inkster op 11 november 2013:

ik doe een kleine nieuwsbrief alleen voor mijn acht kleinkinderen, en gebruik foto's van elk. Er is één professional en ik maak me zorgen of alleen attributie voldoende is. Heb ik de toestemming van de fotograaf nodig? Ik heb in mijn eigen werk jarenlang met auteursrechtkwesties gewerkt, maar ik sta hier versteld van. Elke feedback is nuttig.

Anita op 8 april 2012:

Hallo, ik ben in Ierland en denk erover om mijn eigen kaartbedrijf op te zetten, maar ik vind het moeilijk om contact op te nemen met de oorspronkelijke eigenaren van een paar foto's die id's graag op mijn kaarten gebruiken. Mijn bijschriften op de kaarten zouden eerder het verkoopargument zijn dan de afbeelding. Ik heb de gratis fotosites geprobeerd, maar de foto's zijn waardeloos. zou je enig idee hebben van wat ik zou kunnen doen, alstublieft.

KDee411 uit Bay Area, Californië op 18 februari 2012:

Wauw, heel goed, ik kom terug voor meer

Gestemd

Kay

bedrijfsfotograaf in Londen op 01 augustus 2011:

Ik vind mijn spullen altijd op andere sites. Ik heb een goede manier gevonden om een ​​vreemde tag op elke afbeelding te plaatsen, een verveeld woord of een reeks letters, dan kun je een google aleart opzetten en elke keer dat Google iets vindt met die img-tag, ontvang je een e-mail.

sterreviewer uit CT, VS op 2 september 2010:

Wist niet dat het maken van een foto-referentie en het maken van uw eigen foto een overtreding was. bedankt voor het delen van deze informatie.

Sophie op 19 augustus 2010:

Heel erg bedankt!! deze info is erg nuttig geweest.

Ik vroeg me af of ik op de een of andere manier contact met je kon opnemen of je een e-mail kon sturen ??

jill van alltrades uit Filipijnen op 27 juli 2010:

Wat een zeer informatieve hub! Ik heb hier zoveel geleerd.

Heel erg bedankt voor het delen!

God zegene!

vaardigheid op 8 juni 2010:

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te schrijven. Het was interessant om te lezen over uw ervaringen met het gebruik van fotoverwijzingen.

baby op 16 maart 2010:

dus hoe zit het met het nemen van een afbeelding (jpeg) van internet en live traceren in illustrator en de elementen ervan combineren in uw eigen ontwerp? is deze schending van het auteursrecht ???

Cherri Brown-Jett uit Richmond op 4 maart 2010:

Bedankt voor het schrijven van deze hub. Mijn idee van inbreuk op copywriting was helemaal verkeerd. Bedankt voor de verlichting.