Handmatig fotograferen: lichtmeting

Nadat je hebt geleerd hoe diafragma, sluitertijd en ISO afzonderlijk werken, moet je leren hoe ze samenwerken. Ze zijn wat bekend staat als de drie pijlers van fotografie, en hun werking is met elkaar verbonden. Elke individuele instelling heeft een effect op de andere twee, en hoewel dit verwarrend kan zijn, zal het leren hoe je dit onder de knie hebt, resulteren in perfecte opnamen met handmatige instelling. Deze instellingen worden gewijzigd afhankelijk van de belichting, de situatie waarin u fotografeert en hoe u wilt dat uw afbeelding eruit komt te zien. Door te leren hoe u uw instellingen kunt prioriteren, zullen uw foto's opvallen tussen degenen die in de automatische modus of de prioriteitsmodus fotograferen.

Het samen gebruiken van deze drie instellingen om uw afbeelding correct te belichten, wordt lichtmeting genoemd. Als je in de zoeker van je camera kijkt, zie je onderaan een lijn met de cijfers -2, -1, 0, 1, 2. Deze lijn geeft aan hoeveel licht of hoe weinig licht er in je binnenkomt. camera, en het staat bekend als de lichtmeter. De lichtmeter laat zien wat de camera denkt dat de juiste belichting is voor je opname. Als je marker op -1 of -2 staat, betekent dit dat er niet genoeg licht in de camera komt. U zou dan een van uw instellingen moeten wijzigen om meer licht toe te laten. Omgekeerd, als uw marker op 1 of 2 staat, betekent dit dat er te veel licht is en dat u een van uw instellingen moet aanpassen om minder licht in uw afbeelding toe te laten. Kiezen welke instelling je wilt veranderen, is het moeilijke deel van lichtmeting, maar met oefenen wordt het al snel een tweede natuur.

De lichtmeter geeft aan of er te veel of te weinig licht in het beeld zit

De lichtmeter geeft aan of er te veel of te weinig licht in het beeld zit

Creative Commons

Ten eerste moet u beslissen hoe u wilt dat uw afbeelding eruit komt te zien. Als u een onderwerp fotografeert dat snel beweegt en u scherpe bewegingen wilt vastleggen, zou u een hoge sluitertijd moeten hebben van ongeveer 1/500thvan een seconde. Omdat u voor deze instelling heeft gekozen, zou u dan het diafragma en de ISO moeten aanpassen aan de belichting van uw situatie. Als u bijvoorbeeld in de late namiddag of vroege avond een sportevenement fotografeert, moet u uw instellingen gebruiken om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Dit komt doordat je hoge sluitertijd niet toelaat dat er een grote hoeveelheid licht in de camera komt. Je zult dan je diafragma zo groot mogelijk moeten maken, zodat er voldoende licht naar binnen kan. Dit betekent echter dat u een geringe scherptediepte zou hebben. Als de scherptediepte te ondiep is en niet de hele speler scherp krijgt, moet je je ISO instellen. Dit zorgt voor meer licht in je afbeelding terwijl je toch een acceptabele scherptediepte en een sluitertijd hebt die snel genoeg is. Wees voorzichtig met hoeveel u uw ISO instelt, want hierdoor kan uw afbeelding luidruchtig worden. Als alternatief, als u wilt dat uw afbeelding een kleine scherptediepte heeft, moet u eerst uw diafragma bepalen en vervolgens de rest van uw instellingen bepalen op basis van de belichting van uw situatie.

Lichtmeting is ook handig in situaties met contrasterende lichten. Als een groep mensen bijvoorbeeld op een heldere dag vol zonneschijn in de schaduw van een boom zat, dan zou je verstandig moeten meten. Door het licht aan te passen aan de mensen in de schaduw, wordt de achtergrond overbelicht. Als u uw instellingen aan de achtergrond aanpast, wordt het gearceerde gebied te donker en bevat het geen details. In deze situatie zou u moeten beslissen wat voor u het belangrijkst is in de afbeelding: de groep mensen of de achtergrond. Het is vaak verstandig om instellingen te kiezen die er tussenin liggen; niet te donker in de schaduw en niet te licht op de achtergrond. Als dit echter niet mogelijk is, moet u meten wat het belangrijkste is in de afbeelding. Als je een soort bewerkingsprogramma hebt, kun je een lichtmeter voor het ene maken en het andere later in de postproductie repareren. In dit geval is het beter om correct te belichten voor het helderste deel van de afbeelding, aangezien schaduw altijd gemakkelijker terug te brengen is in de postproductie en iets overbelicht is, kan het niet worden hersteld. Onthoud gewoon dat te veel bewerken in termen van het oplossen van lichtproblemen gevaarlijk is, omdat uw afbeelding vaak luidruchtig wordt als u hebt geprobeerd informatie op uw foto terug te halen die er niet is.

Dit beeld is overbelicht, zoals je kunt zien aan de witte achtergrond waar de lucht zou moeten zijn. Deze afbeelding kan niet worden hersteld, aangezien er geen detail is in het luchtgedeelte.

Dit beeld is overbelicht, zoals je kunt zien aan de witte achtergrond waar de lucht zou moeten zijn. Deze afbeelding kan niet worden hersteld, aangezien er geen detail is in het luchtgedeelte.

Creative Commons

Bij lichtmeting gaat het er dus om dat je simpelweg kiest wat voor jou het belangrijkst is in je afbeelding, zoals het vastleggen van scherpe bewegingen of het hebben van een kleine of grote scherptediepte. Lichtmeting is eenvoudig als je eenmaal een goede kennis hebt van diafragma, sluitertijd en ISO. Als je eenmaal bekend bent met alle drie, en je een goede kennis hebt van je camera, wordt het een tweede natuur.

Onderstaande link laat zien hoe de lichtmeter op je camera werkt. Een hoge sluitertijd laat te weinig licht binnen voor de instellingen op de camera. De lichtmeter geeft dus -2 aan als de snelste sluitertijd is gekozen. De langzamere sluitertijd laat teveel licht binnen voor de instellingen op de camera, en de meter geeft dus +2 aan op de langste sluitertijd. Idealiter wilt u dat de meter op 0 staat, omdat dit betekent dat er de juiste hoeveelheid licht is voor uw instellingen. Volg de link voor een beter begrip van hoe de lichtmeter werkt.