Is de beste smartphonecamera beter dan een DSLR?

Jonathan Wylie is een digitale leerconsulent met een passie om anderen te helpen het beste uit hun technologie te halen.

beste-smartphone-voor-fotografie-dslr

Foto door Ben White op Unsplash

Is een smartphonecamera goed genoeg?

Fotografie, zoals we die kennen, bevindt zich momenteel op een heel interessante plek. Door de technologische vooruitgang die door smartphonemakers is geboekt, vragen veel mensen zich af of hun smartphone net zo goed is als een speciale camera zoals een DSLR. Serieuze fotografen weten dat dit niet zo is. Voor een toenemend aantal mensen is de kwaliteit die je haalt uit een smartphonecamera echter goed genoeg. Hierin ligt de uitdaging voor de toekomst van fotografie. Is goed genoeg het nieuwe normaal?

De opkomst van smartphonefotografie

Elke keer dat Google, Apple of Samsung een nieuwe vlaggenschip-smartphone uitbrengt, doen ze er alles aan om de verbeteringen die aan de camera zijn aangebracht onder de aandacht te brengen. Ze verbazen ons met de nieuwste technische specificaties, laten ons hun nieuwe opnamemodi zien en imponeren ons met voorbeeldafbeeldingen die eruitzien alsof ze onmogelijk van een smartphone kunnen komen. Waarom? Omdat de kwaliteit van de camera in een smartphone een van de grootste, zo niet de grootste factor is die consumenten ertoe aanzet hun telefoon te upgraden.

Alle topfabrikanten van smartphones willen dat u weet dat ze een camera hebben die uw geld waard is. Apple moedigt iPhone-gebruikers aan om hun beste foto's op Instagram te delen met de hashtag #ShotOniPhone en zal vaak de beste van deze afbeeldingen delen in tv-advertenties voor de iPhone. Google werkte onlangs samen met John Legend om een ​​muziekvideo te filmen die volledig op de Google Pixel 2 was opgenomen, en Samsung sloot een deal met het International Olympics Committee om elke atleet de kans te geven hun beste herinneringen op een Galaxy Note 8 op te nemen en te delen op de Olympische Spelen van 2018. Smartphonecamera's zijn goed voor bedrijven.

beste-smartphone-voor-fotografie-dslr

Foto door Rosie Kerr op Unsplash

Kan een smartphone een DSLR-camera vervangen?

Dus, is het een marketinghype of kunnen de beste smartphonecamera's eigenlijk een goede vervanging zijn voor een DSLR van Nikon en Canon, of een spiegelloze camera van Sony of Olympus? Vanuit het perspectief van een professionele fotograaf, met hoogwaardige uitrusting, is het antwoord duidelijk nee. Je zult professionele fotografen niet zien die smartphones als hun belangrijkste camera gebruiken op bruiloften en sportevenementen. Maar hoe zit het met amateurfotografen? Hoe zit het met ouders, tieners en alle anderen? Kan een gemiddeld persoon met weinig of geen formele training echt betere foto's maken met een DSLR dan met een moderne smartphone? Dat is iets minder duidelijk.

Een DSLR is beter dan een smartphone

Speciale camera's hebben veel veelzijdigheid en zullen waarschijnlijk altijd dingen kunnen doen die een smartphone niet kan. Je kunt bijvoorbeeld geen 200 mm-telelens op je smartphone bevestigen, en zelfs als je dat zou kunnen, zou je er waarschijnlijk een beetje belachelijk uitzien.

De resolutie van foto's gemaakt met DSLR- en spiegelloze camera's is ook veel groter dan de resolutie van smartphonecamera's dankzij hun grotere sensoren die tot 40 megapixels of meer tellen. Hoe zit het met de megapixel-mythe, ik hoor je huilen? Het is waar. Meer megapixels betekent niet een betere foto, maar dat brengt me bij mijn volgende punt. De sensoren in speciale camera's zijn veel groter dan smartphonecamera's en dat betekent dat ze veel meer licht kunnen binnenlaten en betere foto's kunnen produceren, met een groter dynamisch bereik, in scenario's met weinig licht.

Een DSLR geeft u doorgaans ook meer creatieve controle als het gaat om belichting. Je hebt absolute controle over je sluitertijd, diafragma en ISO-instellingen, zodat je die wazige watervallen en prachtige bokeh-achtergronden kunt creëren. Smartphones kunnen veel van deze scenario's simuleren, maar ze zijn slechts zo goed als de software waarmee ze worden geleverd.

Ten slotte hebben DLSR-camera's geweldige batterijen die gemakkelijk een dag of langer mee zouden moeten gaan tijdens het fotograferen, en als je toevallig leeg raakt, kun je snel een reservebatterij vervangen en doorgaan met fotograferen alsof er nooit iets is gebeurd.

beste-smartphone-voor-fotografie-dslr

Foto door NeONBRAND op Unsplash

Een smartphone is beter dan een DSLR

Zaak gesloten? Nog niet. Je smartphone geeft je niet het bereik van een telelens van 200 mm, maar wat het binnen bereik mist, wordt goedgemaakt door spontaniteit. Mensen dragen hun smartphones overal mee naartoe. Dat is minder waar met een speciale digitale camera. Bedenk eens hoeveel foto's u zou missen als u uw smartphone niet bij u had.

Een DLSR met een 200 mm-lens zal in veel scenario's geweldig zijn, maar hij zal ook zwaar, een beetje omslachtig zijn en extra gewicht aan je nek en schouders toevoegen. Klaar met fotograferen met je smartphone? Steek het in je zak en ga verder.

Smartphone-sensoren met hoge resolutie zullen voorlopig niet alledaags zijn op smartphones, maar de meeste mensen hebben niet zoveel resolutie nodig, tenzij ze foto's op posterformaat afdrukken. Als u foto's afdrukt op 6x4, 5x7 of zelfs 8x10, zien uw foto's er geweldig uit als ze bij goed licht worden gemaakt. Als u uw foto's liever op een laptop naar tv bekijkt, bent u net zo goed bediend.

De batterijen in de smartphones van tegenwoordig gaan meestal niet langer dan een dag mee, maar dat komt goed uit, want we laden onze telefoons allemaal regelmatig op, en als je toch leeg begint te raken, kunnen batterijpakketten worden gebruikt om je op te laden wanneer je hebt het nodig. En aan het einde van de dag, wanneer u klaar bent met fotograferen, kunt u uw foto's in Lightroom bewerken, de beste op Instagram plaatsen en een back-up van uw foto's maken in de cloud zonder ooit een geheugenkaart te verwijderen of uw telefoon op een computer aan te sluiten. Probeer dat eens op uw DSLR.

Zoek de verschillen: smartphone versus DSLR

De beste smartphone voor fotografie?

Smartphone-fotografie heeft zeker zijn voor- en nadelen, maar voor veel mensen zijn de nadelen niet zo groot als vroeger. Met dat in gedachten vraag je je misschien af ​​welke smartphone het beste is voor fotografie. Een goede plek om te beginnen is de beoordelingen van mobiele camera's van DxOMark . Sinds 2008 meet DxOMark wetenschappelijk de beeldkwaliteit van smartphones, lenzen en camera's. Op hun website kun je de best presterende camera's van alle fabrikanten zien en ze met elkaar vergelijken met onbewerkte specificaties en voorbeeldafbeeldingen. Ze gebruiken de modernste apparatuur en geven elke smartphone een kwaliteitsscore waarmee je hem kunt vergelijken met zijn rivalen.

Conclusie

Uiteindelijk komt het allemaal terug op het idee van goed genoeg. Is een smartphone goed genoeg om aan uw fotografische behoeften te voldoen? Twee of drie jaar geleden was het antwoord misschien nee, maar tegenwoordig is een smartphone een go-to camera voor miljoenen mensen. Het bewijs is te vinden als je de afgelopen jaren naar het nummer één cameramerk op Flickr kijkt. Het is geen Nikon, Canon of Sony. Het is de iPhone.

Een DLSR is geen slechte keuze, of op de een of andere manier erger dan een smartphone, het wordt gewoon meer een nicheproduct. Het is een camera voor specifieke mensen in specifieke situaties omdat gemak hier een grote factor is. Professionele fotograaf, Chase Jarvis, zegt graag: de beste camera is degene die je bij je hebt, en ik geloof dat dit precies de wereld is waarin we vandaag leven.

Natuurlijk zegt niets dat je je cake niet mag hebben en eet het op. De smartphone kan je dagelijkse camera zijn voor spontane momenten van creativiteit, terwijl je DSLR kan worden gereserveerd voor die gelegenheden waarbij je weet dat je een serieuze camera nodig hebt met foto's van de hoogste kwaliteit die je kunt krijgen. De keuze is aan jou.

Snelle peiling

2018 Jonathan Wylie

Opmerkingen

Jonathan Wylie (auteur) uit Iowa, VS op 10 mei 2019:

Dat is echt interessant. Ik weet zeker dat als je RAW-opnamen maakt, je misschien meer flexibiliteit hebt bij het bewerken, maar dat voegt gewoon een extra laag van complexiteit toe die smartphones met gemak tegenhouden. Bedankt voor het delen!

Marc op 9 mei 2019:

Ik heb een Canon 70D en had (XSi / T3i / 60D / 6D / 6D MKII) en heb momenteel een Sony A7III ...

Ik heb OOK een Samsung Galazy S10 + ...

DUS, ik heb zojuist een snelle foto gemaakt van een treinwagon die langs me reed op de site van een klant ... MET MIJN CELTELEFOON en deze afgedrukt op 8x10 en de kleuren / focus, enz. Waren PERFECT ...!

En terwijl ik hier aan mijn bureau zit, met twee lampen en mijn monitor die gemengd licht uitstraalt, kan mijn mobiele telefoon een foto maken die hem precies laat zien zoals ik hem zie, maar geen van mijn camera's kan ... Ze zijn ofwel boven / onder belicht en meestal is de witbalans uitgeschakeld, ongeacht of ik een aangepaste WB / AUTO / Fluorescent of iets anders gebruik ...

Ik heb nog nooit een mobiele telefoon gezien die zo goed als deze S10 + belicht en witbalans toont en hij is zowel verbazingwekkend als verdrietig ... Wanneer ik een 8x10 foto van mijn mobiele telefoon kan afdrukken die er beter uitziet dan wat een camera van $ 2000 kan produceren, vertelt het me dat het tijd is om een ​​tweede mobiele telefoon en speciaal gebouwde camera's te kopen.

Jonathan Wylie (auteur) uit Iowa, VS op 10 januari 2019:

Bedankt Deepak. Dat waardeer ik!

Deepak Velayudhan uit Bangalore op 9 januari 2019:

Mooi en schoon artikel over het onderwerp