Hoe u uw kruissteek inlijsten

Kymberly houdt ervan om zich in vele hobby's te storten: productief tuinieren, knutselen, naaien, lezen en alles wat Japans is.

De veiligste manier om uw voltooide kruissteek-, borduur- of handwerkprojecten prachtig weer te geven, is door ze in een lijst te plaatsen.

Kleine ontwerpen zijn ook mooie geschenken, en door het zelf in te lijsten, kunt u de kosten van het geschenk op een redelijk bedrag houden.

Het is gemakkelijk om ervoor te zorgen dat uw werk zorgvuldig wordt behandeld wanneer u het zelf inlijsten, zodat er de komende jaren geen problemen zullen zijn.

Je wilt niet dat je voltooide meesterwerken voor altijd in een doos of kast verstoppen!

Kruissteek in lijst - Celtic Seasons

Kruissteek in lijst - Celtic Seasons

Kymberly Fergusson (nifwlseirff)

Problemen met professioneel inlijsten

Professioneel inlijsten kost veel geld en er is geen garantie dat ze ook daadwerkelijk voor de stof zullen zorgen.

Ik heb een aantal zeer slechte resultaten gezien:

 • De stof was helemaal niet vastgemaakt - de extra stof hing achter het frame naar beneden.
 • De stof werd geknipt en geniet - de spanning rafelde de stof en de nietjes verroestten.
 • De stof werd op de schuimkernplaat gelijmd - de lijm kleurde de stof binnen korte tijd geel en kon niet netjes worden verwijderd.
 • Dubbelzijdige tape werd ongelijkmatig op de stof aangebracht en vervolgens uitgerekt - het ontwerp was niet goed gepositioneerd, het liet kleverige resten achter op de stof en de tape kon niet opnieuw worden gebruikt.
 • De matten die achter en voor de stof werden gebruikt, waren niet zuurvrij - de stof kreeg na verloop van tijd vlekken.
Afgewerkte, gereinigde, geregen en ingelijste kruissteek. Ik ben zo blij dat het uit zijn donkere doos is!

Afgewerkte, gereinigde, geregen en ingelijste kruissteek. Ik ben zo blij dat het uit zijn donkere doos is!

Kymberly Fergusson (nifwlseirff)

Tips voor het inlijsten

 • Kies een lijst die bij uw ontwerp past.
 • Kies een neutrale matkleur voor de mat naast het frame.
 • Kies voor de mat naast het motief een kleur die overeenkomt met de kleur die in de kruissteek is gebruikt, of een lichtere variant. U kunt desgewenst meerdere neutrale matte kleuren gebruiken.
 • De breedte van de mat direct naast je ontwerp moet minstens zo breed zijn als je lijst. De breedte van de voorste matten moet iets kleiner zijn, zodat u contrasterende matkleuren kunt zien, indien gebruikt.
 • Gebruik gewoon glas en vermijd niet-reflecterend glas dat de kleuren kan dempen en de randen van een ontwerp wazig kan maken.

Een handwerkframe kopen

U moet ervoor zorgen dat uw frame diep genoeg is om in de volgende lagen te passen:

 • glas , bescherming tegen stof en rook.
 • 2-3 zuurvrije matten , waardoor uw stof tegen het glas wordt beschermd.
 • uw geregen kruissteek op een zuurvrij schuimkern montageplaat.
 • naar vel zuurvrij papier , mat of schuimkernplaat, die de achterkant van de stof beschermt.
 • stevige achterkant - sommige frames hebben mogelijk alleen buigbare, metalen clips, andere hebben een stevige achterkant.

U kunt een kant-en-klare lijst met glas kopen, als u er een kunt vinden die bij uw ontwerp past. Of u kunt een op maat gemaakt frame laten monteren en het glas op maat laten snijden.

Veel inlijstwinkels en zelfs sommige doe-het-zelfmagazijnen hebben een grote verscheidenheid aan lijsten en matte kleuren.

Ik koop meestal op maat gemaakte lijsten met het glas op maat gesneden voor grote en ongewoon gevormde projecten. Ik heb de gereedschappen niet voor het snijden van frames en glas!

Voor zowel op maat gemaakte als kant-en-klare frames, snij ik de voormatten en de schuimkernplaat graag zelf. Ik kan de restjes gebruiken voor kleinere projecten, of om extra ruimte onder het glas te geven, om kralenhandwerk te beschermen.

Was met handwerkzeep die geen residu achterlaat - voorkom kleurverloop en vergeling van de stof nadat deze is ingelijst.

Was met handwerkzeep die geen residu achterlaat - voorkom kleurverloop en vergeling van de stof nadat deze is ingelijst.

Kymberly Fergusson (nifwlseirff)

Het handwerk voorbereiden om in te lijsten

Zorg ervoor dat je genoeg extra stof rond het ontwerp hebt, zodat het vóór het inlijsten over een bord met schuimkern kan worden geregen.

Als er niet genoeg stof is om voldoende spanning te leveren, kunt u wellicht voorzichtig extra stof langs de randen machinaal of met de hand naaien.

Schoonmaak

Door uw voltooide kruissteek schoon te maken, te drogen, te strijken en uit te rekken, is deze in de beste staat om in te lijsten. Wassen verwijdert vuil en huidoliën die na het naaien op het oppervlak achterblijven.

Gebruik een zachte, fosfaatvrije zeep die is ontwikkeld voor het wassen van handwerken, kruissteek, zijden stoffen en quilts.

Belangrijk : Test uw garens en stof voor het wassen om er zeker van te zijn dat de kleuren niet uitlopen.

Wassen en drogen

 1. Was je afgewerkte stuk voorzichtig. Wring de stof niet uit om hem te drogen - rol hem voorzichtig op in een schone, witte, zachte handdoek.
 2. Leg de vochtige stof binnenin plat om te drogen, uit de buurt van zonlicht. U kunt ook met haringen op gelijkmatige afstand langs de bovenrand hangen.

Strijken en strekken

Om vlekken te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de handdoek, de stof en het strijkijzer volledig schoon zijn voordat u gaat persen.

 1. Als het geheel droog is, legt u de kruissteek met de ontwerpzijde naar beneden op een schone, donzige witte handdoek. Dit voorkomt dat het ontwerp wordt samengedrukt wanneer het wordt gestreken.
 2. Leg een witte of crèmekleurige theedoek, een mousseline doek of een stuk calicostof op de achterkant van de kruissteek en strijk op een lage tot middelhoge temperatuur.
 3. Om hardnekkige kreuken te verwijderen, kunt u, als uw garens en stoffen kleurvast zijn, veilig stoom gebruiken tijdens het strijken. Rek de stof tijdens het strijken gelijkmatig uit om extra hardnekkige kreuken te verwijderen.

Belangrijk: Laat de kruissteek na het strijken een paar dagen volledig drogen, plat en niet gekreukt, voordat u hem inlijsten.

Frame, glas verwijderd Frame, glas verwijderd Schuimkernplaat, op maat gesneden om in het frame te passen, met een beetje extra losse ruimte zodat de stof eroverheen kan vouwen. De binnenmat, het dichtst bij het ontwerp. Ik koos voor een neutrale crème - de hoofdkleur in de stof. Glas en matten in het frame geplaatst. Ik koos voor een donkerdere topmat zodat er meer contrast zou zijn tussen de gouden rand en de crèmemat.

Frame, glas verwijderd

Het frame en de matten voorbereiden

Verwijder het glas van het frame voordat u begint.

Misschien wilt u de voorste matten en het frame over het ontwerp plaatsen, zodat u kunt beslissen hoe breed u de matten wilt snijden - noteer deze afmetingen terwijl u ze maakt.

 1. Snijd de schuimkernplaat met een scherp mes om in het frame te passen. Zorg ervoor dat het niet te strak zit - de stof wikkelt zich om dit bord.
 2. Meet en snijd de matten die voor je kruissteek komen te liggen met een scherp mes. Ze moeten precies in het frame passen.

  Vaak wordt de binnenrand van deze matten onder een kleine hoek afgesneden, zoals op de foto te zien is.
 3. Knip de onderste mat (die naast je ontwerp) uit zodat deze breder is dan de mat erboven. U kunt dan de contrasterende matte kleuren zien, indien gebruikt.

  Als je ontwerp extra ruimte nodig heeft om het tegen het glas te beschermen, gebruik dan smalle restanten voor extra diepte.
 4. Plaats het glas terug in het frame, gevolgd door de matten op volgorde van smal naar breed.

Het handwerk monteren

Om het ontwerp vlak en gelijkmatig te houden, moet er spanning op de stof worden uitgeoefend.

Hoewel het populair en gemakkelijk aan te brengen is, kan zuurvrije montagetape moeilijk te verwijderen zijn, waardoor er een residu achterblijft dat na verloop van tijd kan verkleuren.

Ik geef er de voorkeur aan om de achterkant van de kruissteek te rijgen - dit is een schadevrij en omkeerbaar proces.

Het ontwerp centreren op de schuimkernplaat. Het was gemakkelijker met een assistent. Het ontwerp centreren op de schuimkernplaat. Het was gemakkelijker met een assistent. De eerste twee randen aan elkaar rijgen, 2 cm vanaf de rand van de stof naaien. Vouw de andere twee randen om en houd de hoeken netjes. De laatste twee randen aan elkaar rijgen en ervoor zorgen dat ik de onderste stof of veters niet vastpak. Ik ben 2 cm van de randen begonnen om de spanning op de hoeken te verminderen. Vetersluiting klaar, ontwerp nu onder spanning.

Het ontwerp centreren op de schuimkernplaat. Het was gemakkelijker met een assistent.

vijftien

Hoe u een kruissteek rijgt

 1. Centreer de kruissteek op de schuimkernplaat met het ontwerp naar buiten gericht en speld deze vast met scherpe roestvrijstalen pinnen. Begin in het midden van elke rand en speld naar de hoeken om een ​​gelijkmatige spanning toe te passen. Deze pinnen worden verwijderd na het rijgen.
 2. Draai het bord om. Vouw langs de lange randen de extra stof over de achterkant van de schuimkernplaat.
 3. Gebruik een sterk, neutraal gekleurd naaigaren en een naald met een sterk oog om de twee gevouwen randen met de hand aan elkaar te naaien in een zigzagpatroon, waarbij u de stof gelijkmatig strak trekt terwijl u naait. Gebruik voldoende spanning in de draad om het motief licht gestrekt te houden.

  Naai minimaal 2 cm vanaf de rand van de stof. Dit voorkomt dat de stof gaat rafelen en zorgt voor een gelijkmatige spanning.

  Begin en eindig ongeveer 2 cm vanaf de randen van de schuimkernplaat. Te veel spanning op de hoeken kan de hoeken van de schuimkernplaat omsluiten en het ontwerp vervormen.
 4. Vouw de extra stof aan de korte zijden naar achteren, zodat de hoekplooien netjes blijven. Naai de twee randen met de hand aan elkaar en houd de spanning opnieuw gelijk.

  Probeer te voorkomen dat de veters en de stof eronder vast komen te zitten, omdat dit de spanning ongelijk kan maken.
Geregen kruissteek geplaatst in het frame - een strakke pasvorm! Geregen kruissteek geplaatst in het frame - een strakke pasvorm! Een extra laag schuimkern over de achterkant van de kruissteek ter bescherming. Cross stitch framing klaar, nu hangend!

Geregen kruissteek geplaatst in het frame - een strakke pasvorm!

De kruissteek inlijsten en ophangen

Ruim de achterkant van de kruissteek op, maak de lijst af en hang je voltooide werk op.

 1. Verwijder alle roestvrijstalen pinnen. Hoewel ze van roestvrij staal zijn, kunnen ze na verloop van tijd nog steeds corroderen en vlekken veroorzaken.
 2. Ruim indien nodig de hoekplooien op om zo netjes en plat mogelijk te zijn. Ik vond het gemakkelijker om een ​​pincet te gebruiken.
 3. Leg de geregen kruissteek in het frame.
 4. Bedek de achterkant met een laag zuurvrij papier, mat of schuimkern. Dit beschermt de stof en de vetersluiting tegen beschadiging en stof.
 5. Kies een plek om uw ingelijste kruissteek op te hangen en hang deze aan een zware schilderijhaak of ophangdraad.

Veel plezier met het zien van uw voltooide project!

Gewatteerde kaders voor kruissteekprojecten

Een meer informele en minder beschermende optie om in te lijsten is om een doorgestikt kussen of kussen met uw afgewerkte kruissteek of handwerkproject.

De voltooide kruissteek - gematteerd, geregen en ingelijst! De voltooide kruissteek - gematteerd, geregen en ingelijst! Een van mijn gewatteerde kruissteekkussens - cadeau gedaan aan een egelfan! Een van mijn gewatteerde kruissteekkussens - cadeau gedaan aan een egelfan!

De voltooide kruissteek - gematteerd, geregen en ingelijst!

Opmerkingen

Als je tips en trucs hebt voor het inlijsten van je handwerk, laat het ons dan weten in de reacties hieronder!

Opmerkingen

S kant op 06 juni 2019:

Bedankt voor de informatie over het inlijsten van uw kruissteek. Ik gebruikte het als een bronlink in mijn artikel over het wassen van je Aida-doek. https: //sewingsociety.com/how-to-wash-cross-stitch ...

. op 09 april 2019:

Geweldige lessen bedankt voor het delen van je kennis. Ik heb een vraag.

Kan ik Aida Cross Stitch-stoffen op quilts gebruiken? Als ik het op een babydekbed heb gebruikt, mag ik het dan regelmatig wassen? Erg bedankt

Lelie op 24 maart 2018:

Dit is geweldig! Dank u!

Een paar vragen:

1) Hoe heb je de schuine randen van de mat gesneden?

2) Waar kunt u op maat gemaakte lijsten krijgen?

Bedankt!

Martha op 21 juni 2017:

Dank u. Erg behulpzaam. Ik wilde gewoon een opmerking toevoegen die ik heb gehoord en met succes heb geprobeerd. Door de naald in azijn te laten weken, wordt kleur doorbloeding en vervaging voorkomen. Beproefd en waar

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 9 september 2016:

Hallo Pam,

Voor een eenvoudige lijst en dubbele mat met glas betaalde ik AUD $ 250 voor een middelgrote kruissteek (teddyberen). Zowel de kosten van het frame als de complexiteit van het frame hadden veel duurder kunnen zijn - dit was de onderkant van hun prijsklasse.

Om het glas, het frame en de matten op maat te snijden voor deze specifieke kruissteek die kleiner is (Celtic Seasons), betaalde ik het equivalent van AUD $ 150, en moest ik het grootste deel van hun werk opnieuw doen (ze plakten de kruissteek vast met dubbele dubbelzijdige tape, het was niet gecentreerd en niet vlak). Had ik net de lijst en het glas laten snijden, en ze hebben niet geprobeerd om & apos; te monteren & apos; de kruissteek, het zou me ongeveer AUD $ 100 hebben gekost.

Voor mijn recentere kruissteken (Kats by Kelly, ongeveer even groot als Celtic Seasons) kocht ik geprefabriceerde glazen lijsten voor ongeveer $ 20, matten voor ongeveer $ 20 en deed het zelf.

Pam op 08 september 2016:

Ja, maar hoeveel kost het om een ​​borduurmotief in te lijsten

Lynsey Hart uit Lanarkshire op 17 december 2015:

Enkele leuke tips hier! Ik kan niet wachten om met borduren te beginnen, want ik ben dol op de eigenzinnige ontwerpen die je kunt maken. Ingelijste borduurkunst ziet er zo eigenzinnig en schattig uit dat ik er zeker van ben dat er binnen de kortste keren heel veel in mijn huis hangt!

Nico uit Ottawa, ON op 7 mei 2015:

Prachtig artikel. Ik heb een paar stukken professioneel laten inlijsten maar het werd gewoon te duur! Ik zal een keer moeten proberen mezelf in te lijsten!

craftybegonia uit Southwestern, Verenigde Staten op 26 juli 2014:

Zeer mooie manier om je mooie harde werk te behouden!

Ana Maria Orantes uit Miami Florida op 24 juli 2014:

Hallo mevrouw niflserff. Ik hou van je hub. Ik volgde een paar jaar geleden een les op een universiteit in Californië over het inlijsten van de mat. Ik vind je video leuk. Goed werk. Ik vind het leuk hoe de instructeur van Logan de omlijsting van buitenaf uitlegde en hoe hij het hele frame vastzette om op te hangen. Hij maakt een mooi kunstwerk. Je hebt geweldig werk geleverd op je hub. Je hebt een prachtig kunstwerk gemaakt op het borduren en inlijsten. Bedankt voor het delen van je kunst.

Krista Sneeuw uit Wichita, Kansas op 28 juni 2013:

Geweldige informatie, en de kruissteek zelf is prachtig. Ik wil weer gaan borduren!

Jessica Perry uit de Verenigde Staten op 8 juni 2013:

Dit is erg gedetailleerd, en je kruissteek is prachtig! Het zorgt ervoor dat ik in kruissteek wil kijken. Gestemd!

Kevin Peter van Global Citizen op 31 mei 2013:

Je hebt de instructies goed uitgelegd. Ik hield van de hub. Ik moet een foto inlijsten. Nu lijkt de klus veel gemakkelijk. Bedankt.

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 21 mei 2013:

vibesites - Ik ben ook vreselijk onhandig! Het is verrassend eenvoudig om je eigen frame in te kaderen, althans het vetergedeelte is dat! U hoeft alleen het frame van de juiste maat aan te schaffen en zuurvrije matten te kappen (of ze tegen een kleine vergoeding te laten knippen). Bedankt!

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 21 mei 2013:

Healthmom - Bedankt! Ik heb ook een enorme stapel onafgemaakte projecten!

vibesites uit de Verenigde Staten op 20 mei 2013:

Ik ben net klaar met mijn kruissteek, maar ik ben nog niet begonnen met het inlijsten omdat ik te onhandig ben als het op deze dingen aankomt. Bedankt voor je gids, het lijkt erop dat ze gemakkelijk te volgen zijn. Up en nuttig. :)

healthmom op 20 mei 2013:

Zeer behulpzaam en goed geschreven. Ik weet dat het veel kost om professioneel kruissteekwerk te krijgen, dus dit scheelt wat geld. Nu om het project gewoon af te maken ... :)

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 1 maart 2013:

Bedankt Mary! Als je de zuurvrije platen voor textiele kunsten krijgt, dan zijn ze veilig in gebruik. Ik heb persoonlijk geen geluk gehad om mijn kruissteek plat te krijgen en zelfs toen ik de plakkerige schuimkernplaten gebruikte, dus ik blijf nu bij de standaard zuurvrije schuimkern. Veel plezier!

Maria op 1 maart 2013:

Deze tutorial is zoooo nuttig. Eén vraag: zijn de zuurvrije, peel & stick schuimkernplaten voor textielkunst (borduren, kruissteek, borduren, crewel) veilig te gebruiken?

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 11 oktober 2012:

Hallo Tapria - Blij dat ik kon helpen! De kruissteek heet Celtic Seasons - het was gemakkelijk en leuk om te naaien!

Tapria op 11 oktober 2012:

Bedankt voor de hulp. Wat is de naam van de foto, ik vind het geweldig !!

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 14 september 2012:

Pamela - Veel plezier met het inlijsten! Ik zou graag wat van je werk zien!

Pamela Dapples uit Arizona nu op 12 september 2012:

Dit is uitstekend, uitstekend, uitstekend. Ik heb het nodig. Ik maak er een bladwijzer van, stem op en deel het.

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 27 augustus 2012:

Venderleelie - Blij om een ​​collega-crafter te inspireren! Ik had het inlijsten (en rijgen) van mijn werk zo lang uitgesteld, deels omdat ik geïntimideerd was - maar het was heel gemakkelijk en resulteerde in een fantastisch egaal oppervlak - veel beter dan het gebruik van plakband!

Vanderleelie op 14 augustus 2012:

Uitstekende stapsgewijze instructies. Ik ben nieuw in dit vak en heb zojuist mijn eerste project voltooid. Deze hub heeft me geholpen om mijn werk voor te bereiden op het inlijsten. Bedankt voor de handige tips!

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 25 april 2012:

Michelle - Heel erg bedankt! Meer dan $ 400 voor een inlijstingsopdracht - ouch! Mijn eerste offerte voor pro-framing was $ 250, en ik was geschokt. Ik was veel gelukkiger dat deze me ongeveer $ 60 kostte.

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 25 april 2012:

Stephanie - Bedankt! Het is zeker mogelijk om (en alle) stukken stof op deze manier in te lijsten. Het belangrijkste om te overwegen is hoeveel diepte je nodig hebt van de stof tot het glas - stompwerk of stukken met grote kralen hebben zeer diepe frames nodig.

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 25 april 2012:

DoMaat - Blij om nuttig te zijn! Veel plezier met het inlijsten van uw projecten - het is zoveel beter dan ze in een kast te verstoppen!

Kymberly Fergusson (auteur) uit Duitsland op 25 april 2012:

Susan - Bedankt! Rood bloeit in de stof - ouch! Hoe heb je het opgelost?

Het is een goed idee om strengen voor te wassen voordat u gaat naaien, niet alleen om kleurstof kwijt te raken, maar ook om mogelijke draadkrimp te voorkomen bij het wassen van het project voordat het inlijsten.

Michelle Taylor uit New Jersey op 17 april 2012:

Fantastische hub! Uitstekende aandacht voor detail en ik hou ervan hoe je elke stap hebt afgebroken. De foto's zijn ook perfect, aangezien ik meestal een zeer visueel persoon ben, dus het was geweldig om het proces echt te zien. Ik hou van borduren en heb onlangs $ 220 uitgegeven na 57% korting om het in te lijsten! De volgende keer zal ik het zelf proberen en dit als richtlijn gebruiken.

Stephanie Henkel uit de VS op 15 april 2012:

Ik waardeer je tutorial over het monteren en inlijsten van kruissteken enorm, omdat het lijkt alsof het nuttig zou zijn voor elk stuk stof. Gestemd en nuttig!

Melissa Flagg COA OSC uit Rural Central Florida op 14 april 2012:

Geweldige tips, ik heb twee kruissteekprojecten die klaar zijn en ik moet ze nog inlijsten omdat ik niet precies wist hoe. Je hub heeft me zeer gedetailleerde instructies gegeven en ik dank je!

Gestemd, nuttig, interessant en gedeeld.

susanm23b op 14 april 2012:

Dit is een geweldige, gedetailleerde hub! In een kruissteekproject dat ik jaren geleden deed, bloedden sommige rode steken op de stof. Sindsdien was ik altijd de nieuwe strengen voordat ik hecht om die overtollige kleurstof weg te spoelen. Dit verkleint de kans op later bloeden.

Gestemd! Nuttig!

RTalloni op 14 april 2012:

Dit is een fantastische tutorial over het inlijsten van kruissteek die veel hobbyisten zal helpen! Bedankt voor specifieke details die een project een professionele afwerking geven. Omhoog natuurlijk!